16.5.2022

Forssa inleder IKT-samarbete med Tiera

Den 9 maj 2022 beslöt Forssas kommunfullmäktige att lägga ut sina IKT-tjänster på entreprenad till det egna in-house-företaget Kommunernas Tiera Ab. Som ett resultat av IKT-samarbetet kommer tre personer att flytta till Tiera som gamla anställda. Beslutet föregicks av behovet för staden att utveckla IKT-tjänster från det nuvarande och en tredjepartsundersökning om organisationen av IKT-tjänster.

– Vår stadsstrategi och de program som bygger på den kräver förnyelse av stadens tjänste- och arbetsprocesser, utveckling av elektroniska tjänster och användning av digitalisering. IKT-tjänster spelar en allt viktigare roll i förverkligandet av målen och kraven ökar i takt med att digitala tjänster blir vanligare. Vi hade ett behov av att fundera på hur vi bäst skulle kunna producera de IKT-tjänster vi behöver och det bästa alternativet var ett IKT-samarbete med vårt eget in-house-företag Kommunernas Tiera Ab, säger Jari Kesäniemi, stadsdirektör i Forssa.

Tiera är ett IKT-företag som ägs av över 390 kommunala aktörer. Av de elva kommunerna i Egentliga Tavastland är samtliga ägare av Tiera och Tavastehus, Riihimäki, Hattula och Janakkala samarbetar redan med Tiera inom IKT-utläggningstjänster. Även OmaHäme eller Egentliga Tavastlands välfärdsområde gjorde i början av året ett beslut att påbörja IKT-samarbete med Tiera. Till stöd för sitt beslutsfattande beställde Forssa stad en tredjepartsundersökning om organisationen av IKT-tjänster och resultatet av undersökningen visade att samarbete med Tiera var det bästa alternativet för staden för att organisera IKT-tjänster i framtiden.

– Vi ser att IKT-tjänster kommer att vara en möjliggörande faktor i fortsättningen, inte bara en stödfunktion, och utläggningen av IKT-tjänster till ett in-house-företag kommer att göra det möjligt för oss att ha tillräckliga resurser för att utveckla vår verksamhet. Vår personal kommer att flyttas till Tiera som gamla anställda, men de kan fortsätta att arbeta i den välbekanta arbetsmiljön som en del av den nationella organisationen, fortsätter Kesäniemi.

In-house-företaget är en pålitlig IKT-partner i Egentliga Tavastland

Under de senaste åren har in-house-företaget Tiera, som ägs av kommunaktörer, utvecklats till den ledande partnern inom IKT på kommunområdet. Företaget sysselsätter fler än 300 personer. Tieras nationella organisation betjänar ägarkunder runt om i Finland nära sina kunder.

– Det är fint att få inleda ett samarbete med Forssa. Vi välkomnar stadens beslut att ansluta sig till våra IKT-utläggningstjänster som används i stor utsträckning i landskapet Egentliga Tavastland. Forssas deltagande kommer att stärka det regionala ekosystemet. Vårt mål är att producera våra kunders IKT-miljöer på ett tillförlitligt, säkert och aktuellt sätt så att kunderna kan utveckla sin verksamhet i en digitaliserad miljö och vi tackar Forssa stad för dess förtroende, säger Jyri Lehtonen, affärschef på Tiera.

Mer information:

Jari Kesäniemi
Stadsdirektör, Forssa stad
050 5640 001 / jari.kesaniemi(@)forssa.fi

Jyri Lehtonen
Affärschef, Kommunernas Tiera Ab
044 907 2464 / jyri.lehtonen(@)tiera.fi

Timo Heiniö
Försäljningschef, Kommunernas Tiera Ab
040 415 4789 / timo.heinio(@)tiera.fi