12.10.2020

Sastamala stad och Punkalaiduns kommun lägger ut IKT-tjänster på Tiera i Birkaland

Sastamala stad och Punkalaiduns kommun har beslutat att lägga ut IKT-tjänster på Kommuners Tiera Ab. I framtiden kommer Tiera att ansvara för de kommunala aktörernas IKT-tjänster som en helhet, åtminstone under de kommande fem åren. Sastamalan Tukipalvelut Oy:s IKT-personal, som för närvarande har producerat kommunens tjänster, kommer att överföras till att vara en del av Tiera från och med den 1 januari 2021.

De kommunala aktörerna är medvetna om att IKT spelar en viktig roll för utvecklingen av kommunernas verksamhet. Hittills har rollen för Sastamalas och Punkalaiduns nuvarande IKT-tjänsteleverantör, Sastamalan Tukipalvelut, huvudsakligen varit att tillhandahålla stödtjänster. I framtiden förväntas IKT-partnern samordna digitaliseringen av kommunerna som helhet och utveckla produktiviteten genom att använda gemensamma kommunala lösningar och minska kommunernas IKT-risker.

– Världen förändras snabbt och framtiden är mer digital än någonsin. Vi vill vara delaktiga i denna utveckling, om möjligt även i förtruppen, säger Jarkko Malmberg, stadsdirektör i Sastamala.

– Med Tiera kommer vi att höja vår IKT-infrastruktur till en modern nivå och samtidigt få tillgång till expertis som kräver specialkompetens, så att vi kan säkerställa att vi håller oss kvar i spelet även i framtiden, fortsätter Malmberg.

Ett in-house-företag är en genuin partner som gör det möjligt att utnyttja ett nationellt nätverk

Kuntien Tiera Oy är ett nationellt IKT-bolag som ägs av 333 kommunala aktörer, som alltid verkar strategiskt även lokalt nära sina utläggningskunder. Nya förtroendeyttringar för vårt ägarnätverk stärker Tieras position som Finlands största leverantör av kommunala IKT-utläggningstjänster. De kommunala aktörerna får tillförlitlighet och skalbarhet i sin grundläggande informationsteknik. Dessutom kommer moderniseringen av IKT-miljöer med den bästa praxis som utvecklats av Tiera att medföra samma kostnadseffektivitetsfördelar för våra ägare som de kommersiella operatörerna erbjuder.

– Sastamalas och Punkalaiduns IKT-tjänster har producerats av det egna företaget Sastamalan Tukipalvelut Oy. I framtiden kommer IKT-tjänsterna att fortsätta att tillhandahållas av ett eget företag, Tiera, och IKT-personalen som nu har tillhandahållit IKT-tjänster kommer att bli en direkt del av Tieras bredare IKT-gemenskap. Kommunerna har gjort en fördjupad utvärdering av utnyttjandet av företag som är verksamma på marknaden och kommit fram till att in-house-upphandling från Tiera är det bästa sättet att organisera IKT i framtiden när det gäller övergripande ekonomi, personal, kontinuitet i tjänster och utveckling av partnerskap, säger Jyri Lehtonen, affärschef på Tiera.

Mer information:

Jarkko Malmberg
Stadsdirektör i Sastamala
(040) 641 6735 / jarkko.malmberg(@)sastamala.fi

Tuija Ojala
Kommundirektör i Punkalaidun
(040) 621 2472 / tuija.ojala(@)punkalaidun.fi

Jukka Markkanen
Kundrelationsdirektör, Kommuners Tiera Ab
(040) 574 9044 / jukka.markkanen(@)tiera.fi

Jyri Lehtonen
Affärschef, Kommuners Tiera Ab
(044) 907 2464 / jyri.lehtonen(@)tiera.fi