maaliskuu 2024

Tieralla työskentelevien naisten upeat uratarinat – Sisäinen intuitio ohjaa eteenpäin

Naiset ja IT-ala – usein esiin tuleva yhtälö. Näin naistenpäivän kunniaksi kysyimme Tieralla johtavissa asemissa olevilta naisilta heidän työ- ja koulutustaustoistaan, minkälaisen urapolun kautta ovat päätyneet työskentelemään IT-alalle sekä kuinka he kannustavat naisia hakeutumaan IT-alan työtehtäviin. Tarinoissa kuullaan, kuinka lapsuuden haaveissa haluttiin olla eläinlääkäri, opettaja tai tekninen piirtäjä, mutta sattumien, sisäisen intuition ja jatkuvan oppimisen kautta päädyttiinkin loppujen lopuksi IT-alalle.

Tieralla työskentelee yli 430 henkilöä, joista naisia on 26 %. Naisten osuus henkilöstössä on ollut hyvässä kasvussa viimeisten vuosien aikana. Tieralla naisia työskentelee laajasti erilaisissa tehtävissä, muun muassa IT-asiantuntijana, palvelupäällikkönä, projektipäällikkönä, projektitoimiston päällikkönä, johtavana palvelupäällikkönä, liiketoimintapäällikkönä, tuotantojohtajana ja liiketoimintajohtajana. 

Tieralla työskentelevien naisten työ- ja koulutustarinat ovat todella monipuolisia, mielenkiintoisia ja innostavia. Nyt pääsemmekin tutustumaan viiden tieralaisen naisen uratarinoihin! 

Tutustutaan tieralaisiin naisiin

Taina Uusi-Illikainen

Liiketoimintapäällikkö, Opetus, Tiera

Opettajasta on moneksi, se on syytä alkuun sanoa. Se oli myös ensimmäinen ammattini, joka antoi eväitä tehdä vaikka mitä. Koulutukseltani olen historioitsija ja ekonomi. Kaikenlaista muutakin on työn ohessa tullut opittua ja opiskeltua, ikuinen opiskelija kun olen. 

Digitalisaation ensimmäiset aallot 

Kun miettii aikaa taaksepäin, enpä usko, että lapsena edes tiesin ICT-maailmasta mitään. Oli meillä Commodore 64, ensimmäisen yliopistoesseeni kirjoitin MikroMikolla ja taisi ensimmäinen kurssinkin liittyä sähköpostiohjelman käyttöön. Vaikka en ole kympin oppilas, on opiskelu ollut aina kivaa. 

Työurani ensimmäisen 15 vuotta työskentelin opettajana, opinto-ohjaajana, rehtorina ja piipahdinpa virastonkin puolella tovin. Kun työskentelin koulussa, pääsin mukaan digitalisaation ensimmäisiin aaltoihin. Luokkahuoneet alkoivat muuttua hiljalleen: TV:t vietiin pois ja tilalle tuli älynäytöt sekä pikkuhiljaa mukaan tuli padit ja chromebookit. Samalla opettajuus ja opetusmenetelmät alkoivat kehittyä kohti digitaalisen maailman tarpeita ja opettajien arjen työkalut alkoivat moninaistua. Tämä sopi minulle, koska olin halunnut uusia näkökulmia perustyöarkeen. 

Rohkeasti ja ennakkoluulottomasti eteenpäin

Jatkoin opintoja koulumaailman ulkopuolelle erikoistuen strategiseen liiketoiminnan kehittämiseen ja johtamiseen. Minulle vinkattiin yksityisen puolen tuotantopäällikön tehtävästä. Tartuin tilaisuuteen rohkeasti ja ennakkoluulottomasti, uskoen omiin kykyihin. Ja siitä se kymmenen vuotta sitten lähti, kun vaihdoin virkahommat ICT:n ihmeelliseen maailmaan tuotepäällikön, tuotantopäällikön ja sittemmin liiketoimintapäällikön tehtäviin. 

Päivääkään en ole katunut tai katsonut taaksepäin. Tämä IT-alan ura on mitä palkitsevin ja ehkä jopa enemmän minua. Toimiala on kuitenkin pysynyt samana, näkökulma vain vaihtunut ja ehkä mahdollisuuteni oikeasti vaikuttaa asioihin myös parantuneet. Tällä hetkellä työskentelen Tieralla liiketoimintapäällikön tehtävissä, sivistyksen toimialan mielenkiintoisimman projektin, eli DigiOnen parissa.

Mitä haluaisit kertoa naisille, jotka haaveilevat urastaan IT-alalla? – Tsemppiviesti lukijalle

Tuskin kovin monessa ammatissa on selkeää urapolkua ja työelämän nopea muutos tuo tullessaan uusia uria mitä tavoitella. Moni asia on kiinni eteen tulevista mahdollisuuksista ja niihin tarttumisesta, omasta halusta ja kyvystä oppia ja heittäytyä haasteisiin, kyvystä olla avarakatseinen. Matkassa tarvitaan myös toisten tukea ja kykyä antaa tukea toisille. Ihmisten kanssa ja ihmisille täällä töitä tehdään. Formaalin koulutuksen sijaan kannattaa pohtia erityisesti omia kyvykkyyksiäsi ja miten pääset omiin tavoitteisiisi ammatillisen kehittymisen tiellä.    

Anne Holopainen

Johtava palvelupäällikkö, Ulkoistuspalvelut, Tiera

Opiskelin aikanaan historian-, yhteiskuntaopin- ja uskonnonopettajaksi. Lapsuudesta saakka olin varma, että haluan opettaa. No, asiat eivät menneet aivan näin. 

Kohti tuntematonta

Opettajaksi valmistumisen jälkeen tein hetken lyhyitä sijaisuuksia Helsingissä, jossa silloin asuin. Tuohon aikaan opettajan koulutuksen saaneita henkilöitä palkattiin IT-alalle aika paljon. Ajattelin, että haluan kokeilla ja hypätä tuntemattomaan – Hyvin kävi!

Pian valmistumisen jälkeen aloitinkin työt Fujitsulla, silloiselta nimeltään ICL Data. Se oli mahtava työpaikka ja siellä viihdyinkin sitten pitkään, yli 15 vuotta. Aloin Fujitsun viimeisinä vuosina kiinnostua toden teolla julkishallinnosta ja siirryin Nokian kaupungin tietohallintopäälliköksi ja myöhemmin tulosaluejohtajan tehtäviin. Lokakuussa 2020 siirryin kaupungin työtehtävistä Tieralle. Tällä hetkellä toimin Tieralla ICT-ulkoistuspalveluiden johtavana palvelupäällikkönä.

Mitä haluaisit kertoa naisille, jotka haaveilevat urastaan IT-alalla? – Tsemppiviesti lukijalle

IT-alalla ei ole mitään väliä mikä sukupuolesi on. Alan työtehtävät ovat monenlaisia ja työkavereina tyypillisesti hyvä sekoitus sukupuolia. Alalta löytyy töitä sekä niille, jotka ovat teknisesti orientoituneita ja niille, jotka eivät ole. Ja vielä kaikkea tästä väliltä.

Minna Peltokukka-Karhu

Tuotantojohtaja, Palvelutuotanto, Tiera

Olen alkuperäiseltä koulutukseltani datanomi ja olen opiskellut siis myös koodausta. Silloin opiskeltiin vielä Cobolia, C-kieltä ja olio-ohjelmointia. Olen töiden ohella suorittanut erikoistumiskoulutuksia ja opiskellut paljon, muun muassa esihenkilökoulutuksia, ITIL- koulutuksia, laatu- ja kehitys koulutuksia sekä myöhemmin opiskelut ovat kääntyneet johtamiseen. 

Sattumusten kautta IT-alalle

Päädyin IT-alalle vahingossa. Minusta piti tulla lääkintäjumppari tai rakennuspiirtäjä. Enoni oli ammatiltaan rakennuspiirtäjä ja sillä saattoi olla vaikutusta haaveammattiini. Hain yläasteen jälkeen ammattikouluun rakennuspiirtäjälinjalle, mutta muutin kesän aikana mieleni ja meninkin lukioon. Näin jälkikäteen ajatellen se oli varmaan yksi elämäni ensimmäisistä hyvistä päätöksistä, sillä se sai pohtimaan jatko-opinnot uudelleen. 

Halusin kauppakorkeakouluun, mistä jäin ensimmäisellä hakukerralla pari pistettä alle pääsyrajan, joten hain datanomiopintoihin ATK-instituuttiin, vähän niin kuin väliaikaisesti. Innostuin koodaamisesta ja datanomikoulutuksen opinnoista kuitenkin niin paljon, että päätin suorittaa datanomin opinnot loppuun. 

Pitkät työurat vaihtelevissa IT-alan tehtävissä 

IT-alalla olen ollut käytännössä koko työurani, yli 25 vuotta. IT-ala muuttuu ja kehittyy jatkuvasti, jonka myötä olen päässyt työhistoriassani toimimaan erilaisissa työtehtävissä – koen sen rikkautena, voimavarana ja motivoivana tekijänä.

Ensimmäinen IT-alan työpaikkani oli silloisella ICL Edacomilla kaupan kassajärjestelmien sovellustuessa sovellusneuvojana. Samaisessa yrityksessä, nykyiseltä nimeltään Fujitsu, viihdyin yli 20 vuotta eri tehtävissä, muun muassa asiantuntijana, palvelu-, kehitys- ja laatupäällikkönä, kehitysjohtajana sekä liiketoiminnan palvelujohtajana vastaten palvelupäällikkötoiminnasta. 

Ennen Tieralle siirtymistä, työskentelin vajaat neljä vuotta HiQ Finlandilla integraatio- ja sovellustukipalvelun vetäjänä. Vastuullani oli myös yrityksen oma tietohallinto, osan aikaa palvelupäällikkötoiminta sekä toimin myös Account Managerina useammalle asiakkaalle.

Tiera on vasta kolmas työpaikkani IT-alalla. Olen työskennellyt Tieralla kohta kolme vuotta. Viimeiset kaksi vuotta olen vastannut tuotantojohtajan roolissa Tieran ICT-palveluissa Palvelutuotannon toiminnasta. Palvelutuotannossa työskentelee suurin osa Tieran henkilöstöstä, noin 300 henkilöä.

Mitä haluaisit kertoa naisille, jotka haaveilevat urastaan IT-alalla? – Tsemppiviesti lukijalle

Suosittelen alaa ehdottomasti myös naisille. Tämä on miesvaltainen ala, mutta sen ei pidä antaa häiritä. IT-ala kehittyy koko ajan, joten aina saa (ja pitää) opetella uutta, ja sekin tekee tästä erityisen mielenkiintoisen työn. Uskonkin, että IT-alalta löytyy varmasti kaikille se oma mielenkiinnon kohde! Itse en ole katunut, että tälle alalle lähdin, vaikka alun perin suunnittelinkin toisin.

Kati Penttilä

Liiketoimintajohtaja, Hyvinvointipalvelut, Tiera

Koulutukseltani olen ylemmän ammattikorkeakoulun käynyt terveydenhoitaja, ja minulla on myös sairaanhoitajan pätevyys. Näiden tutkintojen lisäksi olen suorittanut useampia esihenkilökoulutuksia sekä erikoistumisopintoja. Olen työskennellyt sote-kentällä niin yksityisellä kuin kuntapuolella, sekä varhaiskasvatuksessa ja koulussa. 

Suunnan vaihto 

Työhistoriassani olen kerennyt tekemään monenlaisia sosiaali- ja terveysalan tehtäviä, toimien muun muassa perhetyöntekijänä, psykiatrisena sairaanhoitajana, projekti- ja kehityspäällikkönä, kotihoidon esimiehenä ja palveluesimiehenä.

Kun työskentelin kunnassa kotihoidossa vastaten toiminnanohjausjärjestelmästä, halusin nähdä jotain uutta ja kaipasin vaihtelua. Huomasin Tieran projektipäällikön tehtävän olevan auki, ja tehtävä sattui kohdistumaan samaisen toiminnanohjausjärjestelmän pariin. Päätin hakea tehtävää ja sillä tiellä on oltu yli kuusi vuotta! Olen edennyt Tieran urapolkuja pitkin ja tällä hetkellä toimin Tieralla liiketoimintajohtajana vastuullani Digiratkaisujen hyvinvointipalvelut.

Mitä haluaisit kertoa naisille, jotka haaveilevat urastaan IT-alalla? – Tsemppiviesti lukijalle

IT-alalla on mukavaa ja tänne kaivataan erilaisilla taustoilla olevia ihmisiä ja naisia ehdottomasti lisää. Tekemistä riittää laidasta laitaan ja jokaiselle löytyy varmasti mielenkiintoista työtä!

Tuija Manninen

Liiketoimintajohtaja, ICT-ratkaisut, Tiera

Koulutukseltani olen kauppatieteiden maisteri Münsterin yliopistosta Saksasta, jonka jälkeen olen käynyt lukuisia täydennyskoulutuksia. Olen opiskellut ja työskennellyt Saksassa yhteensä 25 vuotta. Kauppatieteiden maisterin opintojen aikana haaveilin työtehtävistä kansainvälisessä liiketoiminnassa.  

Valmistumisen jälkeen unelmia kohti 

Minulla ei ole IT- tai teknologiakoulutusta ja lapsena haaveilin olevani eläinlääkäri, päädyin silti aikanaan IT-alalle. Kun työskentelin tekstiilialan yrityksessä Key Account Managerina, sain työtarjouksen IT-alan yrityksestä. Työtehtävä oli erittäin kiinnostava. Sain perustaa yrityksen kansainvälisestä liiketoiminnasta vastaavan yksikön ja vastuun siitä, eli pääsin teknologiayritykseen kehittämään juurikin kansainvälistä liiketoimintaa. Alan dynamiikka tuntui heti omalta. Ensimmäisillä Cebit-messuilla olo oli kuin Liisalla Ihmemaassa. Ihan parasta!

Työhistoriassani olen työskennellyt IT-alalla monissa rooleissa muun muassa Business Managerina, toimitusjohtajana, liiketoimintapäällikkönä. Tällä hetkellä toimin Tieralla liiketoimintajohtajana vastuullani ICT-ratkaisut.

Vaikka vuosien varrella teknologia on tullut tutummaksi, lähestymistapani teknologiaan on edelleenkin käyttötapaus edellä: Miten voimme tehostaa toimintaa ja prosesseja teknologian avulla? Mitä haluamme tehdä ja miten toteutamme tämän paremmin tai tehokkaammin oikeilla teknologiavalinnoilla? Edelleenkin innostavaa!

Mitä haluaisit kertoa naisille, jotka haaveilevat urastaan IT-alalla? – Tsemppiviesti lukijalle

IT-alalla tarvitaan myös muita kuin IT:tä opiskelleita ”nörttejä”. Diversiteetti myös osaamis- ja koulutustaustoilla antaa yritykselle parhaat mahdollisuudet onnistumiseen. Tämä pätee niin miehille kuin naisillekin!

Kiinnostuitko Tieran avoimista tehtävistä? Uranettisivuiltamme löydät kaikki Tieran avoimet työpaikat sekä lisää tieralaisten henkilötarinoita.