maaliskuu 2024

Hallitusti kohti tekoälyn hyödyntämistä

Tekoälystä ja sen hyödyntämisestä puhutaan juuri nyt paljon. Ilmassa on jopa ripaus hypetystä. Tekoälyn käyttöönotossa ei kuitenkaan tarvitse, eikä kannata hötkyillä. Suunnittelu tekoälyn käyttöönottoon kannattaa aloittaa nyt ja tehdä siirtymä tekoälyn käyttöön hallitusti, jolloin siitä saadaan enemmän irti.

“Microsoftin tekoälysovellukselle Copilotille saadaan suomenkielinen tuki lähiviikkoina, joten nyt keväällä on oikea hetki valmistella tekoälyn käyttöönottoa”, johtava konsultti Marko Hyvönen Tieralta sanoo.

“Kannattaa myös muistaa, ettei mitään ole menetetty tai kelkasta pudottu, vaikka valmistautumista ei vielä olisi aloitettu. Tekoälysovellukset kehittyvät koko ajan ja käyttäjiltä saadaan kokemuksia, niinpä tekoälyä käyttävien ohjelmistojen mahdolliset lastentauditkin on podettu, jos ei ole ihan ensimmäisten käyttäjien joukossa”, johdon asiantuntija Jani Setälä Tieran IT-palveluista jatkaa.

Pioneerit saavat ensimmäisinä tekoälyn hyödyt irti. Ensimmäiset kunnat ovatkin aloittaneet Tieran kanssa valmistautumisen tekoälypilotteihinsa.

“Meidän kanssamme kunnat ja hyvinvointialueet ovat myös tekoälyn osalta turvallisissa käsissä, sillä meillä on vankka kokemus niiden erityispiirteistä ja tarpeista”, Hyvönen sanoo.

Johdonmukainen tekoälykonsepti

Tieran tekoälykonsepti on johdonmukainen. Ensin selvitetään kunnan tai hyvinvointialueen tarpeet Microsoft Copilotin käyttöönotolle. Sen jälkeen kartoitetaan henkilöstön ja sidosryhmien valmiudet, jotta voidaan suunnitella esimerkiksi koulutusta. Jos Microsoft Copilot -ratkaisua laajennetaan kunnassa tulevaisuudessa esimerkiksi Azure AI:n puolelle, myös ICT-infran valmius on kartoitettava.

Osa henkilöstöstä todennäköisesti jo käyttää erilaisia tekoälysovelluksia vapaa-ajallaan ja on ehkä jo kokeillut itsenäisesti tekoälyn hyödyntämistä työtehtävissään. Yksi tärkeimmistä asioista tässä vaiheessa onkin varmistaa, että organisaation pelisäännöt tekoälyn käyttöön työtehtävissä ovat ajan tasalla ja laatia tarvittaessa tekoälypolitiikka. Täytyy muistaa myös, että lainsäädäntökin ohjaa osaltaan tekoälyn käyttöä julkisella sektorilla.

“Pelisääntöjen avulla varmistetaan esimerkiksi tietosuoja ja tietoturva. Datan tallentamisessa pilveen saattaa muun muassa olla erilaisia käytäntöjä. Siksi on tärkeä selvittää kaikille, mitä tallennetaan minnekin, jotta esimerkiksi salattavia tietoja ei päädy tekoälyllä tehtyihin tiedostoihin. Laadimme yhdessä henkilöstön kanssa tekoälynkäytön huoneentaulut, joiden avulla jokainen käyttää ja myös uskaltaa käyttää tekoälyä samalla tavoin”, Hyvönen sanoo.

Hyvönen ja Setälä kannustavat kuntia ja hyvinvointialueita suhtautumaan tekoälyyn avoimin mielin. Tekoäly on teknisessä mielessä vähän samantyyppinen tehokkuusloikka kuin siirtyminen kirjoituskoneesta tietokoneeseen aikoinaan. Parhaimmillaan se nopeuttaa rutiinitöiden, kuten erilaisten raporttien tekemistä.

Koulumaailmaan omat tekoälyn käytön pelisäännöt

Jani Setälä painottaa, että hallintoa varten tarvitaan omanlaisensa pelisäännöt ja sivistystoimea varten omansa.

“Kouluissa tekoälyn käyttö ei rajoitu vain henkilökuntaan. Monella koululaisella tekoälyn käyttö on jo arkipäivää. Pelisäännöt on tärkeä käydä myös oppilaiden kanssa läpi: mitä saa ja mitä ei saa tehdä”, Setälä sanoo.

Tekoälyn käyttöönotolle saattaakin olla eniten kiireen tuntua koulumaailmassa.

“Kannattaa huomioida, että tekoäly voi eriarvoistaa opetusta jopa kunnan sisällä. Jos koulussa sattuu olemaan tekoälystä kiinnostunut opettaja, oppilaat saavat tekoälyn hyödyntämisestä todennäköisesti realistisen kuva. Mutta jos koulusta ei löydy tekoälystä innostunutta opettajaa, kuva tekoälystä voi jäädä hataraksi”, Setälä pohtii.

Setälän mukaan tekoälyn viisas ja tehokas käyttö onkin tämän päivän, tai vähintään tulevaisuuden kansalaistaito.

“Mitä paremmin oppilaat osaavat promptata, eli laatia kehotteita tekoälylle, sitä taitavammin he pystyvät hyödyntämään tekoälyä. Promptaaminen on todella tärkeä taito oppia ja koulussa sitä voi harjoitella yhdessä ja hallitusti. Samalla oppilaiden kanssa päästään keskustelemaan muun muassa tekoälynkäytön etiikasta”, Setälä jatkaa.

Keväällä käynnistys, pilotti syksyllä

Microsoft Copilotille on jo olemassa englanninkielinen tuki, mutta Hyvönen suosittelee silti odottamaan suomenkielisen tuen julkistusta.

“Ensivaikutelma luodaan vain kerran. Jos käyttäjälle tulee fiilis, että tekoälyn käyttö on jollain tavoin hankalaa, käyttö saattaa jäädä vähäisemmäksi myös sitten, kun suomenkielinen tuki julkaistaan.”

Microsoft Copilotin suomenkielinen tuki julkistetaan lähiviikkoina. Nyt on siis hyvä hetki tehdä alustavia valmisteluja. Tekoälyn käyttäjiksi ei voi ryhtyä kylmiltään.

Kun ensimmäisen vaiheen valmistelevat tehtävät saadaan toteutettua ennen kesälomakautta, varsinainen tekoälypilotti ja tekoälyn testaaminen voidaan aloittaa esimerkiksi heti lomien jälkeen.

Ota yhteyttä Tieran tekoälykonsultteihin. Autamme ottamaan tekoälyn käyttöön hallitusti ja siten, että siitä saadaan hyöty irti alusta lähtien.

Marko Hyvönen, johtava konsultti puhelin 030 470 7065, sähköposti marko.hyvonen@tiera.fi

Jani Setälä, johdon asiantuntija puhelin 030 470 7235, sähköposti jani.setala@tiera.fi