syyskuu 2024

Hyödynnä väestötietodataa ja Suomi.fi-palvelua helposti ja turvallisesti

Mikä on helpoin ja turvallisin tapa hyödyntää VTJ-aineistoa sen jälkeen, kun Digi- ja väestötietovirasto, DVV lopettaa tiedostomuotoisen väestötietoaineiston tarjoamisen ja vaatii kuntia siirtymään uuden VTJ-muutosrajapinnan käyttöön?

“Tämä asia on nyt pinnalla kuntapäättäjien kanssa käymissäni keskusteluissa. Muutoshan on yksi ensiaskeleista isossa kuvassa, jossa julkishallinnon tarjoamat datapalvelut ovat lähitulevaisuudessa saatavilla vain uuden Suomi.fi-palveluväylän kautta”, kertoo Juha Aaltonen, Tieran Asiantuntija- ja integraatiopalveluiden liiketoimintapäällikkö

“Tämä tekninen muutos vaatii jokaiselta kunnalta toimia. Meiltä saa integraatioalustalta helppokäyttöisenä palveluna niin VTJ-rajapinnan, kuin puhtaan Suomi.fi-palveluväylänkin”, hän jatkaa. Tiera Integraatioalusta mahdollistaa Suomi.fi palveluiden lisäksi myös muiden kuntien tarvitsemien integraatioiden helpon toteutuksen.

Muutos VTJ-aineiston käsittelyssä on tehtävä kesään 2025 mennessä

Juha Aaltonen tähdentää, että nyt on viimeistään oikea aika toimia: DVV lopettaa kunnille tärkeän tiedostomuotoisen VTJ-aineiston (K2000) tarjoamisen kesällä 2025. Siitä lähtien kunnille elintärkeän aineiston saa vain uuden muutosrajapinnan kautta. Sen käyttäminen edellyttää Suomi.fi-palveluväylään liittymistä.

Palveluväylän tarve tulee jatkossa muutenkin lisääntymään. Monet uudet julkishallinnon tarjoamat rajapintapalvelut ovat saatavilla vain palveluväylän kautta. Yksi tällainen esimerkki on uusi rakennetun ympäristön tietojärjestelmä Ryhti (SYKE). Sen rajapintojen kautta kerätään kuntien teknisen toimen sovelluksista kaavoitus- ja rakennuslupatiedot valtakunnalliseen rekisteriin.

“Tiera Integraatioalusta mahdollistaa niin VTJ-muutostietojen hyödyntämisen kuin muidenkin palveluväylää hyödyntävien julkishallinnon datapalvelujen käytön. Se on helpoin ja turvallisin tapa kunnille liittyä Suomi.fi-palveluväylän käyttäjäksi”, Aaltonen sanoo.

Suomi.fi-palveluväylä

Suomi.fi-palveluväylä tarjoaa kuntaorganisaatioille vakioidun ja tietoturvallisen tavan siirtää dataa niin julkisten kuin yksityistenkin organisaatioiden tietojärjestelmien välillä. Palveluväylän avulla kuntien on mahdollista rakentaa turvallisia palvelukokonaisuuksia niin kansalaisille, yrityksille kuin viranomaisille.

Palveluväylän liityntäkatalogi kertoo ajantasaisen listan palveluväylän palveluntarjoajista (=rajapinnoista) ja niiden hyödyntäjistä.

Palveluväylän käyttö vaatii datan siirtäjälle ja vastaanottajalle liityntäpalvelimet, jotka toteuttavat teknisen X-Road-tiedonsiirtoprotokollan, salaukset ja allekirjoitukset. Kunnat siis tarvitsevat liityntäpalvelimen voidakseen hyödyntää palveluväylän tarjoamia rajapintoja ja datapalveluja.  

Palveluväylän liityntäpalvelin

Liityntäpalvelimen tehtävänä on toteuttaa palveluväylän datan siirto ja datan tietoturva käytännössä. Liityntäpalvelimen avulla palveluväylän käyttäminen on yhtä suoraviivaista kuin rajapintojen käyttäminen yleensäkin.

Vaikka palveluväylään liittyminen ja sen käyttö on sinällään maksutonta, pakollisesta liityntäpalvelimesta syntyy kustannuksia. Kunnilla on kolme vaihtoehtoa toteuttaa palveluväylän liityntäpalvelin:

  • Liityntäpalvelin on sisäänrakennettu osa kunnan käyttämää tietojärjestelmää. Tällöin kunnan käyttämä tietojärjestelmä voi heti hyödyntää palveluväylää. Tämä on mahdollista vain uusissa tai äskettäin päivitetyissä tietojärjestelmissä.
  • Hankkia ja ylläpitää itse omaa liityntäpalvelinta. Tämä vaatii kunnan IT-organisaatiolta niin osaamista kuin resursseja.
  • Hankkia liityntäpalvelin erillisenä palveluna esimerkiksi Tieralta, joka toteuttaa sen oman Integraatioalustan avulla. Tämä on kunnille nopein, helpoin ja tietoturvallisin vaihtoehto.

Tiera Integraatioalusta

Tiera Integraatioalusta tarjoaa VTJ-muutosrajapinnan ja Suomi.fi palveluväylän lisäksi kaikki muutkin kunnan käyttämien eri tietojärjestelmien integraatiot.

Esimerkkejä toteutetuista integraatioista:

  • Toimialajärjestelmä –> Talous
  • Toimialajärjestelmä <-> Asianhallinta (TOS ohjattu)
  • Toimialajärjestelmä -> Arkisto
  • HR -> Toimialajärjestelmä
  • HR <-> AD
  • VTJ-muutosrajapinta -> Toimialajärjestelmä
  • Suomi.fi-viestit
  • Suomi.fi-tunnistus
  • Suomi.fi-valtuudet
  • Suomi.fi-palveluväylä

Haluatko kuulla lisää Suomi.fi-palveluväylästä, liityntäpalvelimesta tai tietojärjestelmien integraatioista?
Ota meihin yhteyttä ja löydetään ratkaisut tarpeisiinne.