31.8.2017

Pori liittyi Tieraan – jo kolmas omistajaksi tänä vuonna tullut maakunnan keskuskaupunki

Porin kaupunki on merkinnyt Kuntien Tiera Oy:n osakkeita. Pori on jo kolmas maakunnan keskuskaupunki Tampereen ja Oulun lisäksi, joka on liittynyt Tieraan viimeisen puolen vuoden aikana. Porin omistajuuden myötä Tieran verkostossa on 18 maakuntakeskuksesta 13.

– Haemme Tierasta kehittämisyhtiötä, jonka avulla voimme toteuttaa yhteistyöhankkeita muiden samankaltaisia kehityskohteita omaavien kuntien kanssa. Kuntakenttä on yhden historiansa suurimman muutoksen edessä ja nämä muutokset yhdessä nopean teknologisen kehityksen ja digitalisaation kanssa luovat sekä epävarmuutta että uusia mahdollisuuksia. Kehittämisen kannalta on välttämätöntä, että kehitystyötä pystytään tekemään riittävän laaja-alaisesti myös valtakunnallisten kehittämiskumppaneiden kanssa, kertoo Porin ICT-yksikön päällikkö Heikki Haaparanta.

Porissa nähdään, että kuntien yhteistyön tarve tulee todennäköisesti lisääntymään ja yhteistyön toteuttaminen vaatii juridisia rakenteita onnistuakseen.

– Olemme osallistuneet kansallisiin kehittämishankkeisiin ja yhteisenä haasteena on ollut löytää toimintamalli sekä projektien aikaiselle yhteistyölle, että projektien tuottamiselle. Yhteistyö Tieran kanssa on yksi väline sille, Haaparanta kertoo.

Valmiita ratkaisuja tuottavuuden parantamiseen

Välittömät hyödyt Tieran osakkuudesta liittyvät Porin mukaan Tieran toteuttamien järjestelmätuotteiden hankintaan. Kaupungilla on edessään useita, paljon resursseja vaativia järjestelmähankintaprosesseja, joista osa voidaan hoitaa Tieran nykyisen palvelutarjonnan kautta. Mahdollisia kohteita, joissa Tieran palvelutarjontaa voidaan hyödyntää ovat ainakin Tiera Verkkokauppa ICT-laitteiden hankintaan, Tiera Pilviratkaisut sekä sivistystoimen ratkaisut. Päätös Tiera Tiedonhallinnan hankinnasta on jo tehty ja projekti käynnistyy syyskuussa.

– Jokaisen näiden palveluiden hankkiminen omana työtä vaatii kuukausia kestävän määrittely- ja hankintaprosessin, jossa ovat tiiviisti mukana myös kaupungin ICT-yksikön asiantuntijat. Kun hankinnoissa pystytään hyödyntämään Tieran kautta valmiiksi kilpailutettuja tuotteita, on Tieraan liittyminen nykyisellä kustannuksella Porin kaupungin kannalta kannattavaa. Huomattavaa on myös se, että kaupunki pystyy nyt Tieran jäsenenä olemaan mukana myös kaikissa Tieran tulevaisuuden ICT-kilpailutuksissa, toteaa Haaparanta.

– Omistaja-asiakkaamme hakevat nyt muutoksen tueksi valtakunnallista kehittäjäkumppania, joka mahdollistaa laajan yhteistyön muiden kuntaorganisaatioiden kanssa, mutta tuo myös helpotusta muutos- ja hankintaprosesseihin valmiilla ICT-ratkaisuilla. On hienoa, että Porissa tunnistettiin kuntayhteistyön mahdollisuudet Tampereen ja Oulun tavoin, Tieran toimitusjohtaja Jyrki Halttunen sanoo.

Edellä mainittujen keskuskaupunkien lisäksi Tieran sote- ja kuntaratkaisujen käyttäjiksi ovat liittyneet kuluvan vuoden aikana mm. Pöytyän kansanterveystyön kuntayhtymä, Ikaalisten kaupunki, Euran kunta sekä Ylä-Savon koulutuskuntayhtymä. Lisäksi Tieralla on vireillä omistajuuskeskustelut useamman erikokoisen kuntatoimijan kanssa.

Tieralla hyvä tammi-kesäkuun tulos

Tieran liiketoiminta on kehittynyt vuoden 2017 aikana suunnitelmien mukaan ja yrityksen kannattavuus oli tammi-kesäkuussa hyvää tasoa. Liikevaihto oli budjetoidusti lähes 13 M€, käyttökate 10 % tasolla ja tulos 0,7 M€ eli noin 6 % liikevaihdosta.

– Tuloksentekokykymme on parantunut vuoden takaisten tervehdyttämistoimenpiteiden ansiosta. Alkuvuoden tuloksemme toteutui 0,3 miljoonaa euroa budjetoitua parempana ja 1,4 miljoonaa euroa edellisen vuoden vastaavaa ajankohtaa parempana. Vuodelle 2017 yhtiössä on budjetoitu positiivinen tulos, toimitusjohtaja Halttunen sanoo.

Lisätietoja:

Jyrki Halttunen
toimitusjohtaja, Kuntien Tiera Oy
045 888 7220 / jyrki.halttunen(a)tiera.fi

Heikki Haaparanta
ICT-yksikön päällikkö, Porin kaupunki
044 701 1185 / heikki.haaparanta(a)pori.fi