30.5.2022

Koulun digipalvelut janoavat uudistusta – DigiOne vastaa viimein tarpeeseen

Koulumaailman digitaalisissa palveluissa on tapahtumassa älypuhelimen keksimiseen rinnastuva murros, kun erilliset sovellukset viedään alusta-ajattelun mukaiseen tulevaisuuteen DigiOnen avulla.

Viimeisen vuosikymmenen aikana opetuskentällä on kokeiltu monenlaisia uudistuksia koodausta hahmottavista Bee-Bot-roboteista ilmiöoppimiseen ja avoimista oppimisympäristöistä pulpetittomuuteen. Myös verkko-opetus alkoi hiipiä luokkahuoneisiin, kunnes keväällä 2020 siirryttiin koronan myötä etäopetukseen yhdessä yössä. Äkillisestä opetuksen mullistuksesta huolimatta digitaaliset uudistukset ovat laahanneet perässä.

Verkko-opetus ja digitaaliset kanavat kodin ja koulun välillä alkavat olla jo itsestäänselvyys, mutta digitaalisuus kouluissa on paljon muutakin. Digitaalisen tilkkutäkin sijaan tarvitaan alusta, johon eri palvelut saadaan koottua yhteen, ja jotka tuottavat kokonaisvaltaisempia hyötyjä niin organisaation sisäisesti, oppijoille kuin huoltajillekin. Kunnille ja opetuksen järjestäjille palveluiden ja datan yhteen kokoaminen on erityisen hyödyllistä.

Tavoitteena oppimisen ja koulutuksen kokoava digialusta

Tunnistettuaan puutteet koulumaailman digitaalisissa palveluissa, Vantaan kaupunki käynnisti hankkeen, jonka tavoitteena on valtakunnallinen oppimisen ja koulutuksen järjestelmän kokoava digitaalinen alusta. Näin syntyi DigiOne – merkittävä oppimisen ja yhteistyön mullistaja. Myöhemmin, kun pandemia vei koulut etäopetukseen, DigiOnen tarve osoittautui entistä kriittisemmäksi.

Nykyisin koulumaailman erilaiset digitaaliset sovellukset, kuten esimerkiksi kaikkien tuntema Wilma, kustantajien digitaaliset oppimateriaalit ja oppimisympäristöt, ovat erillisiä toimintaympäristöjä. Kehitettävässä DigiOnessa luodaan avoimet rajapinnat näiden ja monien muiden sovellusten käyttöön, jotta sovellukset ovat helposti oppijoiden, opettajien ja huoltajien saatavilla.

Milloin DigiOne löytyy taskustasi?

Tällä hetkellä DigiOne-hanke suunnittelee testausta ja käyttöönottoa kovaa vauhtia. Vuonna 2023 DigiOnen käyttöönotto alkaa edelläkävijäkuntien pilottikouluissa: Espoossa, Jyväskylässä, Lahdessa, Oulussa, Tampereella, Turussa ja Vantaalla. Kyseisissä kunnissa DigiOne löytyy taskuista siis jo ensi vuonna. Palvelut on kehitetty koko Suomelle, joten uusien kuntien toivotaan seuraavan perässä mahdollisimman pian.

SuomiAreena

DigiOnesta pääsee kuulemaan ja keskustelemaan tänä kesänä SuomiAreenassa perjantaina 15.7. keskustelutilaisuuden otsikolla Jos koulu keksittäisiin tänään, millaisia digitaalisia palveluita luotaisiin? Lavalle nousevat DigiOnen hankejohtaja Kirsi Lehto, Tieran johtaja Kari Hyvönen, Jyväskylän kaupungin sivistyspalveluiden kehittämispäällikkö Tuija Rasinen sekä hankkeen pedagoginen asiantuntija Markus Humaloja.

Lisätietoja:

Kirsi Lehto

DigiOne hankejohtaja

Puh. 050 314 2815

kirsi.lehto@vantaa.fi

Kari Hyvönen
Johtaja, asiakkuudet

Kuntien Tiera Oy                
Puh. 040 529 1528

kari.hyvonen@tiera.fi