Tiera on antanut oman kattavan ja perusteellisen lausuntonsa Työ- ja elinkeinoministeriön valmistelemaan esitykseen hankintalain muuttamiseksi 5.2.2025. Siihen voi tutustua tarkemmin tästä.
Lausunnossaan Tiera korostaa muutosehdotusten vaikutusta pienten ja keskisuurien kuntien mahdollisuuteen kilpailuttaa tukitoimintojaan, sekä jo valmiiksi talousvaikeuksissa kamppailevalle julkiselle sektorille uudistus lisäisi kustannuksia ja edesauttaisi kriisiytymistä.
Suunniteltu uudistus on kallis ja hyödytön
Arvio uudistuksen aiheuttamista kustannuksista julkiselle sektorille on 3 miljardia euroa ja hyöty yrityksille 150 miljoonaa euroa vuodessa.
Pelkästään Tieran tuottamien ICT-palveluiden ja sopimusten korvaaminen edellyttäisi kunnilta ja hyvinvointialueilta 1050 uutta kilpailutusta puolentoista vuoden siirtymäajalla – näiden kilpailutusten kustannusarvio on 480 miljoonaa euroa.
Kuntaliiton mukaan 40 kuntaa on joutumassa kriisikuntamenettelyyn vuoteen 2028 mennessä. Nyt lausuntokierroksella oleva hankintalain muutos voi kaksinkertaistaa kriisikuntien määrän. Hyvinvointialueet ovat tehneet 2,7 miljardin euron alijäämän vuosina 2023-2024. Lakiuudistus lisää tätä alijäämää arviolta 1 miljardilla eurolla.
Lisäksi mietinnössä ehdotettu siirtymäaika on liian lyhyt, eivätkä kunnat ja hyvinvointialueet ehdi sopeutua muutoksiin ilman merkittäviä lisäkustannuksia.
Aiheutuu hankintasuma, joka kriisiyttää entisestään julkisen sektorin ja luo markkinahäiriön
Mahdollisen hankintalain uudistuksen velvoittamana kaikki kunnat ja hyvinvointialueet alkavat samanaikaisesti kilpailuttamaan uudelleen sidosyksiköiden niille tuottamia tukipalveluita. Syntyy kilpailutussuma, joka aiheuttaa vakavan markkina- ja hintahäiriön. Kyseessä on itseaiheutettu ongelma, joka ei tuo kasvua Suomeen.
Tässä hankintasumassa kaikille ei löydy toimittajaa. Erityisesti pienet ja keskisuuret kunnat ovat putoamisvaarassa, kun toimittajat pyrkivät löytämään itselleen suurimmat ja kannattavimmat asiakkaat. Yhtäkkiä syntyvä samanaikainen kysyntä nostaa markkinoiden hintatasoa, mikä entisestään nostaa uudistuksen kokonaiskustannuksia.
Käytännössä kilpailutukset hyödyttävät suuria monikansallisia yrityksiä, joilla on parhaat resurssit osallistua useisiin tarjouskilpailuihin yhtäaikaisesti.
Uudistuksen siirtymäsääntöjä koskevat kirjaukset ovat perustuslain vastaisia
Tieran näkemyksen mukaan työryhmän esitys on perustuslain vastainen. Esitys rikkoo oikeusvaltioperiaatteen keskeisiä omaisuuden suojan, sopimussuhteiden pysyvyyden ja taannehtivan lainsäädännön kiellon periaatteita.
Perustuslain 15 §:n mukaan jokaisen omaisuus on turvattu ja omaisuuden perustuslainsuoja turvaa myös sopimussuhteiden pysyvyyttä. Kategorinen, osin suuriarvoisia ja pitkäkestoisia investointeja sisältävien sopimusten pakotettu ennenaikainen alasajo aiheuttaa merkittäviä ja täysin kohtuuttomia heikennyksiä sopimusosapuolten asemaan.
Uudistus heikentää kokonaisturvallisuutta
Mahdollinen hankintalain uudistus poistaa kuntien ja hyvinvointialueiden kyberturvallisuutta edistäneiden sidosyksiköiden toimintamahdollisuudet. Esitetty muutos rapauttaa erityisesti pienten ja keskisuurten kuntien kyberturvallisuuden kivijalan.
Julkisten hankintojen lainsäädäntöä tulee kehittää
Tiera kannattaa hankintalain uudistamista ja julkisten hankintojen tehostamista. Mietinnössä esitetyt toimenpiteet eivät kuitenkaan edesauta Orpon hallitusohjelman tavoitteiden saavuttamista. Vähimmäistoimenpiteenä hallituksen esitykseen tulisi lisätä ICT-sektorin poikkeus, jotta kuntien ja julkishallinnon tietoturva ja toiminnan jatkuvuus voidaan varmistaa.
Sidosyksikköjen kilpailuttamisvelvoitteita lisättävä
Tiera esittää mietinnön ehdotusten sijaan sidosyksiköille asetettavaa velvoitetta kilpailuttaa tietty vähimmäisosuus sidosyksikköaseman perusteella myymästään palvelusta. Tällä muutoksella päästään lähemmäksi hallitusohjelman mukaisia tavoitteita ilman, että aiheutetaan kunnille ja hyvinvointialueille merkittävää haittaa. Näin luodaan myös lisää markkinoita ja toimitaan nykyistä vahvemmin markkinatoimijoiden rinnalla.