huhtikuu 2023

Tekoälyn aikakausi on alkanut

Bill Gates on todennut tekoälyn aikakauden alkaneeksi julkaisussaan The Age of AI has begun | Bill Gates. Tekoäly on ollut IT-alan trendinä jo pidemmän aikaa, mikä näkyy kasvaneessa julkaisu- ja tutkimustyössä aiheesta. Kunnolla laajemman joukon tietoisuuden ja valtamedian uutiskynnyksen on rikkonut ChatGPT.

Minulla on ollut kunnia käydä viime viikkoina keskustelua tekoälystä Suomessa vaikuttavien julkishallinnon tietohallintojohtajien kanssa. Ensisijainen tuntemus aiheesta heillä tuntui olevan uhka – uhka kyberturvallisuusympäristön kiristymisestä entisestään.

Tämä näkyi keskusteluissa esiin nousseina kysymyksinä – esimerkiksi:

  • Voimmeko enää luottaa yrityksien sivuilla oleviin chat-toteutuksiin?
  • Onko riskinä, että chatbotit alkavat kalastelemaan kriittisiä tietoja käyttäjistä? 
  • Miten kansalaisten silmää ja intuitiota voisi kehittää tunnistamaan ”saastunut teköäly”?
  • Kun tekoälypohjaiset chatbotit ovat arkea, kuinka hyväuskoisesti voi kansalainen luottaa sen kysyvän tarkoituksenmukaista tietoa? 
  • Mitä uutta tämä tuo tietoturva-ammattilaisten arkeen seuraavan kahden vuoden aikana?
  • Mitä uutta on ICT-kumppaneiden kanssa sovittava lähivuosina koskien tekoälyä?
  • Kuka organisaatiossa vastaa tekoälystä?

Tällä hetkellä myös IT-alan ammattilaisilla vaikuttaa olevan enemmän kysymyksiä kuin valmiita vastauksia. Mielipiteitä ja näkemyksiä tekoälystä ja sen luomista uhista ja tarjoamista mahdollisuuksista on aiemmin ollut paljon, mutta vasta nyt tekoälyyn liittyvät käytännöt ovat kunnolla keskustelupöydissä. Aivan kuin tietohallintojohtajilla ei olisi ollut jo entuudestaan valtava tarjotin käsiteltäviä, kehitettäviä ja huolehdittavia asioita.

Siinä missä yleisesti tietohallintojohtajat ovat varovaisen epäilevällä kannalla, digijohtajat ovat taas toisessa ääripäässä. He näkevät lukuisia uusia mahdollisuuksia kehittää digi-innovaatioita, tehdä ketteriä kokeiluja ja saada nopeasti hyötyjä ulos vallitsevasta trendistä. Nopeutta hyödyntää tekoälyn tuomia mahdollisuuksia odotetaan heiltä omasta organisaatiosta, tai he haluavat olla aallon harjalla omista lähtökohdistaan. Tämän kaiken keskellä on tietoturvapäällikkö ja tietosuojavastaava ihmettelemässä sähköposteissaan täysin uusia aiheita, joihin olisi jatkossa pysyttävä ottamaan organisaation näkökulmasta kantaa.

Pakko siis yhtyä Bill Gatesin ajatuksiin siitä, että nyt se ”Age of AI” on tosiaan alkanut, ja se tulee lähivuosina haastamaan ja luomaan mahdollisuuksia organisaatioissa eri rooleissa oleville henkilöille. Malttia kuitenkin kannattaa ylläpitää trendin ja hypen keskellä. Vielä et ole jäänyt jälkeen mistään, jos et ole mukana täysillä asiassa. Kuitenkin voidaan varmasti sanoa, että tekoäly on asia, joka lähiaikoina löytyy yhä useamman työpöydältä roolista riippumatta. Kukaan ei pysty sanomaan, missä vaiheessa jäädään jälkeen jos asiaa ei jo käsitellä organisaatioissa edes jollain tasolla.

Mielenkiintoinen murros on käsillämme. Bill Gatesin mukaan jopa yhtä merkittävä kuin internet aikoinaan. Nyt voimme vain aavistaa asian merkittävyyden. Kun historiaa kirjoitetaan, me tiedämme mitkä osiot vallitsevasta tekoälykeskustelusta olivat faktaa ja mitkä fiktiota.

Jyri Lehtonen
Kirjoittaja on Tieran ICT-ulkoistuspalveluiden liiketoimintajohtaja