TAHE-palvelukeskus tukee maakunnan johtamista Päijät-Hämeessä

Maakuntien tukipalveluja koskeva keskustelu käy julkisuudessa vilkkaana. Päijät-Hämeessä muutos sen sijaan on jo hyvässä vauhdissa. Hyvinvointiyhtymä näyttää edelläkävijänä mallia muille sote-toimijoille ulkoistettuaan taloushallinnon palvelunsa maakunnan talous- ja henkilöstöhallinnon inhouse-yhtiö Provincialle. Samalla PHHYKY siirtyy ensimmäisenä maakunnallisena sote-toimijana hyödyntämään Tieran kuntayhteistä toiminnanohjauspalvelua.

Päätös ulkoistamisesta

Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymä (PHHYKY) teki vuoden vaihteessa päätöksen ulkoistaa taloushallinnon palvelunsa alueella toimivalle inhouse-yhtiö Provincia Oy:lle. Samalla yhtymä otti käyttöön Tieran toiminnanohjauspalvelun taloussuunnittelun ja taloushallinnon osakokonaisuudet.

– Provincia toimii Päijät-Hämeen maakunnan talous- ja henkilöstöhallinnon palvelukeskuksena, joka on vastannut jo aiemmin mm. Lahden kaupungin talous-. ja henkilöstöhallinnon palveluista. Provincia on hyödyntänyt pitkään kuntayhteistä Tiera ERP -toiminnanohjauspalvelua ja yhteistyömme on tiivistä. Nyt myös Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymä pääsee hyödyntämään aidon ja modernin toiminnanohjauspalvelumme mukanaan tuomia hyötyjä, kertoo Tieran johtaja Vesa Heinälä.

Valmistautuminen varmistaa laadukkaat palvelut

Hyvinvointiyhtymä ja sen hallitus ovat sitoutuneet kehittämään Provinciaa vahvaksi maakunnalliseksi talous- ja henkilöstöhallinnon palvelukeskukseksi eli ns. TAHE-yhtiöksi. Tämä auttaa PHHYKY:ä varautumaan jo hyvissä ajoin sote- ja maakuntauudistukseen. Yhtymässä nähdään, että palveluiden keskittämisellä voidaan aiempaa paremmin varmistaa laadukkaat palvelut sekä tavoiteltu kustannustehokkuus. Inhouse-yhtiölle keskitetyt tukipalvelut vapauttavat yhtymän resurssit johtamiseen ja kehitystyöhön.

– Haluamme olla aidosti ja vahvasti mukana asiakkaidemme tavoitteissa optimoida taloushallinnon laatua ja kustannustasoa. Provincian palvelukeskus pystyy tarjoamaan suuruuden ekonomian hyödyt sekä mahdollistamaan ketterän alueellisen kehityksen. Tätä varten meillä on tarvittavat osaajat, testatut toimintamallit sekä oikeat järjestelmät ja kumppanit, sanoo Provincia Oy:n toimitusjohtaja Ulla Kukkonen.

-Yhteistyömme Tieran kanssa on ollut mutkatonta ja tehokasta. Tavoitteenamme on ollut toimia hyvässä yhteistyössä projekteissa missä toisinaan on ollut tiukkojakin aikatauluja puhumattakaan tarkasta budjetin seurannasta. Näissä olemme saaneet hyviä tuloksia ja hioneet yhteistyömalliamme entisestään, Kukkonen jatkaa.

Kuntien inhouse-yhtiöillä valmius tuottaa tarvittavat maakuntien TAHE-palvelut

Maakuntavalmistelussa kiritään tiukkaa aikataulua kiinni. Apuna toimivat Provincian ja Tieran kaltaisten kuntakentän inhouse-yhtiöiden valmiit ratkaisut. Inhouse-yhtiöillä on valmius tuottaa tarvittavat maakuntien TAHE-palvelut.

-Maakunta on laaja toiminnallinen kokonaisuus, joka asettaa kaikista näkökulmista uudet vaatimukset johtamiselle. Tarvitaan toiminnanohjausjärjestelmä, joka tukee maakunnan ydintoimintojen johtamista ja ohjaamista. Aito toiminnanohjausjärjestelmä toimii myös TAHE-järjestelmänä ja tähän tarpeeseen Tiera ERP on valmis ratkaisu, Vesa Heinälä sanoo.

Lue lisää konkreettisesta etenemismallista maakunnan tukipalvelujen rakentamiseen ja kuntien yhteisen toiminnanohjauksen hyödyistä.