maaliskuu 2025

Naiset ja IT-ala – Tieran naisten inspiroivia tarinoita ja urapolkuja

IT-ala on tunnetusti kovin miesvaltainen. Tierallakin noin 400 työntekijästä on naisia 27 %. Toki naisten osuus henkilöstössä on ollut tasaisessa kasvussa viimeisten vuosien aikana. Naistenpäivän kunniaksi jatkoimme uratarinasarjaamme Tieran naisten mielenkiintoisista ja poikkeavistakin poluista IT-maailmaan. Edellisen vuoden jutun voit lukea täältä.  

Kysyimme Tierassa työskenteleviltä naisilta heidän työ- ja koulutustaustoistaan, urapoluistaan, sekä kuinka he kannustavat muita naisia hakeutumaan IT-alalle. Nyt pääsemme tutustumaan näiden upean viiden tieralaisen naisen uratarinoihin IT-alalla!   

Tutustutaan tieralaisiin naisiin

Kristiina Ylikunnari

Markkinointi- ja viestintäpäällikkö

Olen monessa liemessä keitetty markkinoinnin ja viestinnän ammattilainen, joka on opiskellut liiketaloutta, markkinointia, viestintää ja johtamista aina MBA-tasolle asti. Vaikuttava viestintä ja tehokas markkinointi eri kohderyhmille monikanavaisesti modernia teknologiaa hyödyntäen on lähellä sydäntäni. Vielä kun saa työskennellä yhdessä muiden ammattilaisen kanssa, niin täydellinen työelämä on siinä.

Kaupallinen ala kutsui

Aikojen alussa toiveammattini oli käsityönopettaja. Käsillä tekeminen ja visuaalisuus viehättivät. Kuitenkin erinäisten sattumien summana ja osittain verenperintönä päädyin opiskelemaan kaupallisia aineita. Lukioaikainen vaihto-oppilasvuosi USA:ssa oli jättänyt kansainvälisen kipinän ja sen sammuttamiseksi näin mahdollisuudet kaupallisella puolella. Toki olen ikuinen opiskelija ja utelias uudelle, joten viimeisimpänä suoritin Aalto-yliopiston Sukellus radikaaliin luovuuteen -kurssin. Myös ihmiset, sekä mielen ja tunteiden koukerot kiinnostavat ja niitä pohdinkin Positiivisen psykologian opinnoissa.  

Asiakas keskiössä

Ensimmäinen ja tähän mennessä pisin IT-alan kokemukseni on Nokialta, melkein päivälleen 10,5 vuotta. Nuo vuodet maadoittivat kiinnostukseni IT-alaan, mutta myös markkinointia ja viestintää kohtaan. Vuodet olivat tosi mielenkiintoiset, opettavaiset ja vauhdikkaat. Näin Nokiasta silloisen sekä tukiasema- että matkapuhelinpuolen. Vastasin muun muassa Oulun alueen Nokian ulkoisesta viestinnästä. Niinä vuosina Nokialla jo pelkästään Oulussa työskenteli melkein 5000 henkilöä.

Nokia-vuosien jälkeen toimin markkinointi- ja viestintävastaavana muun muassa Polar Electrolla, Siili Solutions Oyj:ssä ja Codenomiconilla. Nähty on start up, perheyritys ja pörssilistautuminen. Kansainvälisyys on ollut vahvasti läsnä ja erityisesti yhdessä tekeminen eri alan ammattilaisten kanssa. Asiakas on ollut aina keskiössä – välillä ulkoinen ja välillä sisäinen asiakas.

Nyt olen reilun kahden vuoden ajan vastannut tiimini kanssa Tieran markkinoinnista ja viestinnästä. On ollut tosi antoisaa kehittää toimintaamme yhdessä muiden tieralaisten kanssa. Iloitsen monikanavaisesta markkinoinnistamme ja aidosta asiakastuntemuksestamme.

Mitä haluaisit kertoa naisille, jotka haaveilevat urasta IT-alalla?

Niin mielenkiintoinen ja jatkuvasti kehittyvä ala. Jos rakastat uusia asioita ja kehitystä, niin tervetuloa IT-alalla. Ainostaan taivas ja oma halu & rohkeus rajana, mihin asti päädyt. Itse olen kokenut, että on parempikin, etten ymmärrä liian syvällisesti kaikkia teknisiä seikkoja. Näin pystyn aidosti hyppäämään asiakkaan saappaisiin tai tennareihin tai korkkareihin, mitkä ikinä siellä toisella puolella pöydän alla ovatkaan.

Tuulia Kuismin

Johtava tuotepäällikkö

Valmistuin kasvatustieteiden maisteriksi ja luokanopettajaksi vuonna 2017. Työurani aikana olen työskennellyt niin pienissä koulutusalan startupeissa kuin kahden kunnan kasvatuksen ja opetuksen toimialalla. Nyt viimeiset neljä vuotta olen ollut Tieralla kehittämässä kansallista koulutuksen digitaalista palvelualustaa DigiOnea.

Urani alkoi opetus- ja koulumaailman digitalisaatioon liittyvien sisällöntuotannon ja koordinoinnin tehtävien parissa. Sittemmin osaamiseni laajentui julkisiin hankintoihin ja projektien johtamiseen. Viimeisen kahden vuoden aikana olen siirtynyt projektinhallinnasta tuotehallinnan pariin, jonka parissa työskentelen tälläkin hetkellä. 

Pedagoginen ymmärrys yhdistettynä softakehitykseen

Jo opettajaopintojeni aikana tiesin, että haluaisin hyödyntää kasvatusalan koulutustani muuhunkin kuin vain opettajan työhön. Hakeuduin töihin koulutusalan startupiin vielä opiskellessani. Siellä pääsin ensimmäistä kertaa kehittämään parempia palveluita oppijoille, huoltajille ja opettajille. Silloin tiesin, että jotain tällaista haluaisin tehdä tulevaisuudessakin: hyödyntää tutkinnosta saamaani pedagogista ymmärrystä opettajien ja oppijoiden tarpeista ja samalla muuttaa koulumaailmaa palvelu- ja softakehityksen avulla. Tuotehallinnan parista olen löytänyt oman paikkani hyödyntää vahvuuksiani ja kiinnostuksenkohteitani. 

Merkityksellinen ja riittävän haastava työ yhdessä kollegojen kanssa 

Tällä hetkellä työskentelen unelmatyössäni: pääsen DigiOnen johtavana tuotepäällikkönä priorisoimaan tuotekehityksen sisältöjä, miettimään aikataulutusta sekä parantamaan loppukäyttäjien käyttämiä prosesseja ja palveluita. Työ on valtakunnallisesti merkityksellistä ja tarpeeksi haastavaa, joten mielenkiintoni pysyy yllä. Parasta omassa työssäni on kuitenkin kaikki kollegat, ja erityisesti DigiOnen tuoteomistajat, joiden kanssa päivittäin ratkaisemme yhdessä eteen tulevia asioita. 

Mitä haluaisit kertoa naisille, jotka haaveilevat urasta IT-alalla?

Verkostoidu itseäsi inspiroivien ihmisten kanssa ja kysy uteliaasti ihmisten urapoluista, sillä niistä opit ja saat uusia ideoita omaa uraasi varten. Hae myös ennakkoluulottomasti itseäsi kiinnostavia paikkoja! Sain aikoinani ensimmäisen työpaikkani Tieralla hakemalla töihin avoimella hakemuksella ja kertomalla osaamisestani. En saanut heti paikkaa, sillä sopivaa tehtävää ei ollut silloin avoimena, mutta puolen vuoden päästä sinnikkyyteni palkittiin ja minulle tarjottiin projektipäällikön paikkaa. 

Riikka Latto

Ratkaisupäällikkö 

Ponnistin ammattikoulutaustalla opiskelemaan yliopistoon tietojärjestelmätiedettä eli koulutukseni on hyvä sekoitus kauppatieteitä ja IT:tä.  

Harrastukset arjen piristeenä  

Lapsuuden ja nuoruuden haaveammattina oli pelata jalkapalloa ammattilaisena. Tämä kuitenkin kaatui loukkaantumiseen, jonka takia jouduin lopettamaan lajin harrastamisen. Vaikka minusta ei tullut ammattilaista jalkapallon parissa, näin kahden lapsen äitinä pyrin harrastamaan liikuntaa aktiivisesti. IT-alalla olen kokenut, että työt yrittävät välillä viedä mennessään, mutta omat rajat pitämällä saa pidettyä työn ja vapaa-ajan tasapainon. Myös joustavat työajat sekä paikasta riippumaton työ tuovat helpotusta arjen pyörittämiseen, koska lasten kanssa aina sattuu ja tapahtuu! 

Sattumalla sormensa pelissä  

Minua on aina kiinnostanut ihmisten käyttäytyminen ja hainkin aikanaan ensisijaisesti opiskelemaan sosiologiaa yliopistoon. Jäin kuitenkin 1. varasijalle ja päädyin opiskelemaan kauppatieteitä IT-tiedekuntaan, joka oli 2. hakutoiveeni. Jälkikäteen olenkin pitänyt itseäni onnekkaana varasijapettymyksestä ylipäästyäni, koska IT-ala on antanut minulle paljon enemmän kuin osasin arvatakaan. 

Olen ollut sekä puhelinoperaattorilla ylläpitämässä sisäisiä järjestelmiä opiskeluaikoina kuin kahden eri potilastietojärjestelmätoimittajan palveluksessa ennen Tieralle siirtymistä. Edellisellä työnantajalla työskentelin seitsemän vuotta tuotepäällikkönä ja vastasin potilastietojärjestelmien Kanta-yhteensopivista toiminnallisuuksista kehityksen osalta, sekä toimin myynnin tukena.  

Nyt Tieralla roolini on hyvin samankaltainen, vastaan toimittajayhteistyöstä Tiera Elli ja Tiera Vesseli ratkaisuissa, edistän ratkaisujen kehitystä yhteistyössä toimittajien kanssa ja toimin myynnin tukena. 

Mitä haluaisit kertoa naisille, jotka haaveilevat urasta IT-alalla? – Tsemppiviesti lukijalle

IT-ala tarjoaa loputtomasti mahdollisuuksia ja jännittäviä haasteita. Ala kehittyy jatkuvasti, joten uteliaisuus ja halu oppia vie pitkälle. Muista, että sinä voit tehdä mitä tahansa, mihin uskot ja mihin olet valmis panostamaan. Tsemppiä matkallesi IT-alalle. 

Satu Liukkonen 

Controller 

IT- tai taloushallinnon alasta, saati controllerin työtehtävästä, minulla ei lapsena ollut hajuakaan. Halusin olla eläinlääkäri, koska eläimet ovat olleet aina lähellä sydäntäni. Etenkin koirat <3   

Numerot veivät IT-alalle  

Päädyin IT-alalle ammattikorkeakoulun työharjoittelun kautta. Harjoittelupaikka oli silloisessa Etelä-Savon tietohallinto Oy:ssä. Harjoittelu meni ilmeisesti sen verta hyvin, että seuraavana kesänä minua pyydettiin kesätöihin Etelä-Savon tietohallintoon. Ja sillä polulla ollaan edelleen! 🙂 Olen päässyt tutkimaan IT-alaa numeroiden kautta. Koulutustaustani on taloushallinnon tradenomi, mutta en ole koskaan lakannut opiskelemasta. Opiskelu työn ohessa tuo työhöni tuoreita näkökulmia ja uusia ”työvälineitä”, joiden avulla voin kehittyä ja kasvaa ammatillisesti. 

Tasapaino rutiinien ja vaihtelun kanssa  

Olen työskennellyt pääsääntöisesti taloushallinnon alalla, mutta mukaan on tarttunut kokemusta myös henkilöstöhallinnosta, sekä kaupan- ja ravintolan alalta. Viimeisimpiä tehtävänimikkeitä ovat olleet junior controller, accounting specialist ja controller. 

Tykkään, että työtehtävät sisältävät toistuvia rutiineja, mutta osin myös vaihtelevat. Vaihtelu virkistää mukavasti ja tuo myös mahdollisuuden oppia uutta. Sepäs mahtavaa vasta onkin! Controllerin työ tuntuu omalta. 

Mitä haluaisit kertoa naisille, jotka haaveilevat urasta IT-alalla?  

Rohkeasti vaan mukaan! Tarjolla on monenlaisia mielenkiintoisia työtehtäviä. IT-ala kaipaa lisää naisia, koska ala on melko miesvaltainen. Uskon, että mitä moninaisempi, eri näkemyksillä ja taustoilla varustettu yrityksen työyhteisö on, sitä innovatiivisempi, luovempi ja pärjäävämpi se yrityksenä on. 

Riikka Jaarinen 

Johtava tuotantopäällikkö 

Nuoruuden opettajahaaveet vaihtuivat tietotekniikkaopiskeluihin 

Nuorena haaveilin työstä lasten parissa, ja pidin selvänä, että minusta tulee opettaja. Isäni kannustamana hain kuitenkin opiskelemaan tietotekniikkaa ja datanomi-tutkintoa. Opintolinja oli ohjelmointipainotteinen ja harjoittelimme eri ohjelmointikieliä ja -tekniikoita. Koodaria minusta ei kuitenkaan tullut, vaan polku vei hieman erilaisiin tehtäviin samalla alalla ja sillä tiellä olen edelleen.  

Polku Tieraan alkuajat 

Valmistuttuani datanomiksi sain oman alan ensimmäisen työpaikan 1997 Digital Equipment Corporation  yrityksessä järjestelmäasiantuntijan tehtävässä. Pienen mutkan kautta siirryin Capgeminille Help desk -tiimin vetäjäksi toimien samalla silloisen itsm-järjestelmän pääkäyttäjänä. Help desk -työn lisäksi laadin ohjeistuksia, koulutin käyttäjiä sekä osallistuin järjestelmän tietosisällön yhtenäistämiseen. Tästä sujuvasti pääsin mukaan pohjoismaiseen virtuaalitiimiin hallinnoimaan järjestelmää.  

Toimin tämän jälkeen vielä 24/7 valvomotiimin esihenkilönä ennen kuin siirryin hankkeeseen, jossa otimme käyttöön ITIL-prosessit ja toimintaa tukevat työkalut. Samalla käynnistimme myös uuden muutoshallintatiimin ja lähdimme kehittämään tekemistä ja toimintamalleja. 

Prosessien parista siirryin 12 vuoden jälkeen palvelupäällikkötehtäviin. Toimin usean vuoden ajan Atos IT Solutions and Services Oy:n ja Fujitsu Finland Oy:n palveluhallinnassa asiakkaiden yhteyshenkilönä vastaten sopimuksen mukaisten palvelujen toimittamisesta, asiakkuuden kehittämisestä, asiakastyytyväisyydestä ja talouden seurannasta.  

Kaikkea voi oppia, jos vain haluaa 

Eteeni tuli mahdollisuus kokeilla minkälaista työskentely olisi pienemmässä kasvuyrityksessä. Toimin avainasiakaspäällikkönä myynnillisessä roolissa  Nebula Oy:ssä. Ehti kulua vain muutama kuukausi ja Telia osti yrityksen. Siitä alkoi kahden pienemmän yrityksen yhdistyminen osaksi konserniyhtiötä. Tässä tehtävässä konkretisoitui, että kaikkea voi oppia, jos vain haluaa.  

Tieralla olen työskennellyt viimeiset 1,5 vuotta ICT-palvelujen palvelutuotannossa johtavana tuotantopäällikkönä. Vastaan yksikkömme Asiakastoimitukset ja toiminnallinen kyvykkyys -toiminnasta ja siihen liittyvien palvelujen toimituksista.  

Mitä haluaisit kertoa naisille, jotka haaveilevat urasta IT-alalla?  

ICT-alalta löytyy monia erilaisia työtehtäviä, eivätkä kaikki tehtävät edellytä syvää teknistä osaamista. Asiakaskunta vaihtelee suomalaisista yrityksistä isoihin monikansallisiin yrityksiin ja alalla on mahdollista työskennellä eri kansallisuuksia edustavien asiantuntijoiden kanssa.  

Vaikka ala on edelleen miesvoittoinen ja tekninen, naiset pärjäävät siinä missä miehetkin. Fyysinen voima ei täällä ratkaise, vaan yhteistyötaidot, sopiva asenne ja kiinnostus oppia uusia asioita maailman muuttuessa.  

Haluatko mukaan?  

Tieralla työskentelevien naisten työ- ja koulutustarinat ovat todella moninaisia ja innostavia! Kannustamme kaikkia naisia rohkeasti tavoittelemaan unelmiaan ja luomaan oman polkunsa teknologian maailmassa. 

Kiinnostuitko Tieran avoimista tehtävistä? Uranettisivuiltamme löydät kaikki Tieran avoimet työpaikat sekä lisää tieralaisten henkilötarinoita.