20.6.2022

Sipoo ulkoistaa ICT-palvelunsa Tieralle


Sipoon kunnanhallitus päätti 20.6.2022 ulkoistaa perustietotekniikkapalvelunsa omistamalleen inhouse-yhtiö Kuntien Tiera Oy:lle. Kunta haluaa päätöksen myötä varmistaa, että ICT-palvelut vastaavat myös sote-uudistuksen jälkeisiin tarpeisiin ja ovat riittävällä tasolla toiminnan jatkuvuuden näkökulmasta.

Kuntien toiminta perustuu nykyisin pääosin ICT-palveluiden toimivuuteen. Valtaosan työstä tehdään digitaalisten laitteiden avulla ja tukemana. Käytännössä kunnan toiminta pysähtyy, jos tietotekninen ympäristö ei toimi. Ulkoistamalla ICT-palvelutuotannon siihen erikoistuneelle toimijalle, varmistetaan tarvittavat resurssit toimintavarman ja nykyaikaisen ICT-ympäristön ylläpitoon

– Sipoo valmistautuu vuoden vaihteessa realisoituvaan sote-muutokseen ja sen henkilövaikutuksiin ulkoistamalla ICT-palvelutuotannon Tieralle. Näin kunta turvaa ICT-palveluiden sujuvuuden myös jatkossa. Tärkeä asia on myös palveluiden kustannustaso. Nykytuotannon kulut eivät skaalaudu sote-muutoksessa ja omaan ICT-palvelutuotantoon investoiminen Sipoon kaltaisessa edelläkävijäkunnassa ei ole järkevin ratkaisu. Sipoo pystyy keskittämään resurssejaan digitaalisten palveluiden kehittämiseen ja siten kuntalaisten sekä kunnan työntekijöiden palveluiden parantamiseen, Tieran myyntijohtaja Arja Fodstad taustoittaa päätöstä.

Inhouse-yhtiö vastaa kuntien kasvaviin ICT-vaatimuksiin ja resurssipulaan

Sipoon kunta ei ole tilanteessa yksin. Kuntien ja kaupunkien ICT-ympäristöiltä edellytetään koko ajan enemmän, samaan aikaan kun resursseja tulisi keskittää myös digitaalisten palveluiden kehittämiseen ja siten kuntalaisten palveluiden parantamiseen. Ja vaikka sote-palvelut siirtyvät hyvinvointialueelle, ICT-kustannukset eivät pienene samassa suhteessa.

– Tieran tehtävä on kuntien ja hyvinvointialueiden omistamana yhtiönä huolehtia omistaja-asiakkaidensa ICT-ympäristön ylläpidosta ja kehittämisestä, jotta omistaja-asiakkaat voivat keskittyä oman toimintansa ja tulevaisuuden kuntalaispalveluiden kehittämiseen, kertoo Tieran liiketoimintajohtaja Jyri Lehtonen.

Tieran omistajina toimii yli 390 kuntaorganisaatiota, 17 hyvinvointialuetta mukaan lukien. Yhtiö työllistää noin 390 henkilöä ympäri Suomen. Valtakunnallinen palvelumalli on kehitetty yhteistyössä omistaja-asiakkaiden kanssa ja Tieralla on laaja asiantuntemus nimenomaan kuntakentän ICT-ympäristöistä.

– Yhteistyömme Sipoon kunnan kanssa on ollut pitkäikäistä useissa eri palveluissa. On ilo ja kunnia lähteä rakentamaan entistä tiiviimpää ICT-kumppanuutta. Olemme vahvasti mukana kansallisesti kuntakentän muutoksessa, ja Tieran palvelut ovat vuosien aikana kehitetty aidosti toimimaan kuntatoimijoiden arkeen sopiviksi, Lehtonen lisää.

Jyri Lehtonen

Liiketoimintajohtaja, ICT-ulkoistuspalvelut

Arja Fodstad

Asiakasjohtaja – Ahvenanmaa, Uusimaa