23.2.2022

Kuntien Tiera toimittaa Naantalille rakennetun ympäristön kokonaisratkaisun Tiera Cityn

Kuntien Tiera ja Naantalin kaupunki ovat sopineet Tiera Cityn hankinnasta. Tiera City on tietomallipohjainen ja prosessiohjattu kuntien rakennetun ympäristön kokonaisratkaisu, joka yhdistää keskeiset kaupunkisuunnittelun toiminnot ja niiden tiedonhallinnan yhden kokonaisjärjestelmän alle. Ratkaisu toimitetaan SaaS-mallisesti palveluna.

Sopimus kattaa useita Tiera Cityn toiminnallisia osakokonaisuuksia, käyttöönottoprojektin, tiedonsiirrot nykyjärjestelmistä sekä koulutukset. Hankinnan myötä Naantali uudistaa teknisen toimialan järjestelmiään perusteellisesti ja luopuu vanhenevista ratkaisuista.

”Tietomallipohjainen maankäyttötietojen hallinta mahdollistaa Naantalille siirtymisen yhtenäiseen kaupunkimallipohjaiseen tiedonhallintaan, niin kaksi- kuin kolmiulotteisesti. Solmittu sopimus on luottamuksen osoitus Tieran ja Naantalin jatkuneelle yhteistyölle sekä vahvistaa sen, että Tieran pitkäjänteiset panostukset palveluiden kehittämiselle ovat oikean suuntaisia.” toteaa Tieran liiketoimintajohtaja Kai Pousi.

Järjestelmän käyttöönoton suunnittelu on alkanut ja ensimmäinen osakokonaisuus on tavoitteena ottaa tuotantokäyttöön kesäkauden aikana. Ensimmäinen vaihe kattaa kaupunkimallin tietovaraston ja prosessiohjauksen, paikkatiedon hallinnan sekä kiinteistömuodostuksen kokonaisuudet.

Seuraavina ovat vuorossa vaiheittain mm. maankäytön suunnittelu, ajantasakaavat, maaomaisuuden ylläpito, infraomaisuuden hallinta, väestötiedot, palautepalvelu ja tonttienmyynti. Järjestelmä on kokonaisuudessaan käytössä vuoden 2023 alkupuolella.

Edelläkävijäkunnat esittivät Tieralle toiveen nykyaikaisesta maankäytön kokonaisjärjestelmästä. Naantalin kaupunki osallistui edelläkävijäkuntana ratkaisun määrittelyyn ja kilpailutuksen valmisteluun ja on ensimmäinen Tieran omistajakunta, joka ottaa Tiera Cityn käyttöön.

”Naantalin kaupungilla nykyään käytössä oleva paikkatietojärjestelmä on rakentunut vuosikymmenien aikana ja koostuu usean eri toimittajan ohjelmista ja järjestelmistä. Asetimme tavoitteeksemme toimintavarmuuden, prosessien tehostamisen ja yksinkertaistamisen sekä työn tehokkuuden parantamisen, kun aloimme selvittää uuden nykyaikaisen järjestelmän hankintaa. Lähdimme muutaman muun kunnan kanssa Tieran johtamaan lähtötilanteen, tavoitteiden ja vaihtoehtojen selvitystyöhön. Selvitystyön jälkeen osallistuimme myös Tieran järjestämään rakennetun ympäristön kokonaisratkaisun kilpailuttamiseen. Teimme hankintapäätöksen vuoden 2021 lopussa. Järjestelmän käyttöönotto on aloitettu. Henkilökunta odottaa motivoituneena ja innokkaana uuden järjestelmän saamista jokapäiväiseen käyttöön”, kommentoi Naantalin kaupungin paikkatietoasiantuntija Juha Järvinen.

Lisätietoja:

Naantalin kaupunki

Juha Järvinen, Paikkatietoasiantuntija

+358447334642