30.1.2018

Jyväskylän kaupunki Tieran omistajaksi – maakuntien keskuskaupunkien määrä nousee Tiera-verkostossa

Jyväskylän kaupunki on päättänyt merkitä Kuntien Tiera Oy:n osakkeita. Jyväskylä on neljäs maakunnallinen keskuskaupunki, joka liittyi Tiera-verkostoon vuoden 2017 aikana. Nyt Tieran omistajina on 14 maakuntakeskusta 18:sta.

– Olemme osallistuneet aiemminkin kansallisiin kehittämishankkeisiin, mutta nyt maakuntauudistuksen muuttaessa kuntasektorin rakenteita tulevaisuuden kuntien toimintojen kehittäminen edellyttää entistä tiiviimpää yhteistyötä keskeisten yhteistyökaupunkien kanssa. Haluamme Tieran toimivan mm. kehittämisyhtiönä ja suurten kaupunkien yhteistyön alustana, kertoo Jyväskylän kaupungin tietohallintojohtaja Arto Jalkanen päätöksen taustoista.

Jalkasen mukaan Tieran ratkaisu- ja palveluportfolio tarjoaa uusia mahdollisuuksia yhteistyölle, mutta myös nopeuttaa kaupungin digitalisaation kehittämistä.

– Yhteistyö Tieran kanssa mahdollistaa uudenlaisia toimintamalleja hankeyhteistyötä tiiviimmässä ja pysyvämmässä rakenteessa. Toimintamme kehittämisen kannalta on välttämätöntä, että kehitystyötä pystytään tekemään riittävän laaja-alaisesti myös valtakunnallisten kehittämiskumppaneiden kanssa, hän sanoo.

Tieran inhouse-asemasta merkittävää hyötyä kaupunkien ICT-palveluiden rakentamiseen ja kehittämiseen

Yhteisenä kehittämisen kohteena Arto Jalkanen näkee mm. kaupunkien tietovarantojen avaamisen avoimeksi dataksi, jonka päälle voidaan edelleen kehittää uusia digitaalisia palveluita. Jatkossa myös aiemmin paljon kaupungin omia resursseja vaativia järjestelmähankinta-prosesseja voidaan hoitaa Tieran nykyisen palvelutarjonnan kautta.

– Tieran inhouse-asemasta on merkittävää hyötyä meidän IT-hankkeiden ja kehityksen kannalta, kun saamme käyttöömme valmiita ja kilpailukykyisiä palveluita valmiiksi kilpailutettuna, Jalkanen lisää.

Vuonna 2017 Tieran omistaja-asiakkaiksi liittyi suuri määrä uusia kuntia. Keskeisimpiä näistä olivat Jyväskylän ohella Tampere ja Tampereen kehyskunnat, Oulu sekä Pori. Omistajina on tällä hetkellä 285 kuntatoimijaa; 215 kuntaa, 47 kuntayhtymää ja 22 kuntaomisteista osakeyhtiötä sekä Suomen Kuntaliitto.

– Vuonna 2017 tehdyn strategiapäivityksen mukaisesti Tiera on työstänyt kehityskumppanuutta suurten kaupunkien kanssa. Kumppanuuteen sisältyvät kuntakentältä nyt puuttuvien innovatiivisten ICT–palveluiden rakentaminen ja tuotteistaminen asiakasvetoisesti. Näihin sisältyvät Digi-, Smart City- ja ICT-palvelut, jotka liittyvät kuntajohtamisen, asiakkuuksien hallinnan, toiminnanohjauksen ja palveluohjauksen kehittämiseen, sanoo Kuntien Tiera Oy:n toimitusjohtaja Jyrki Halttunen.

Lisätietoja:

Jyrki Halttunen
toimitusjohtaja, Kuntien Tiera Oy
045 888 7220 / jyrki.halttunen(a)tiera.fi

Arto Jalkanen
Tietohallintojohtaja, Jyväskylän kaupunki
014 266 1319 / arto.jalkanen(a)jkl.fi