Digioppimisen kehityspäivä 22.11.2024 – Tulevaisuuden taitajat
Tervetuloa Tieran järjestämään Digioppimisen kehityspäivään Ruoholahteen, Helsinkiin perjantaina 22.11.2024 koko päivän tilaisuuteen. Tapahtuma kokoaa yhteen monipuolisesti kuntakentän opetustoimen päättäjiä, asiantuntijoita, ammattilaisia ja yrityksiä. Päivän teemana on tulevaisuuden taitajat.
Keynote-puhujina tapahtumassamme ovat futuristi ja tietokirjailija Perttu Pölönen sekä aivotutkija ja psykologian tohtori Katri Saarikivi.
Päivän aikana pääset tutustumaan tapahtumatoriin, jossa on esillä opetusteknologiaa ja oppimateriaaleja. Lisäksi ohjelmassa on luvassa mielenkiintoisia ja ajankohtaisia työpajoja. Pääset tutustumaan tarkemmin työpajojen sisältöön tämän sivun alaosassa. Työpajoissa aiheena on muun muassa tekoälyn hyödyntäminen opetuksessa, monipuolinen ja luova oppiminen, tulevaisuuden taidot sekä miten yhdistää digi ja oppikirjat. Työpajat ovat samat aamulla sekä iltapäivällä.
Koko tapahtuman ajan osallistujat pääsevät tutustumaan Tieran Verkkokaupan ja Edustoren yhteistyökumppaneiden näyttelyosastoihin.
Tapahtuma on ennakkoon ilmoittautuneille osallistujille maksuton. Tervetuloa oppimaan ja innostumaan! Ilmoittautumaan pääset alla.
Päivän ohjelma:
08:30 | Aamukahvit tarjoaa HP Tapahtumatori aukeaa – tutustu vapaasti tapahtuman ständeihin | |
09:00-09:45 | Työpajat: Työpaja 1: Google AI for schools and Google Vids. Mia Bergius & Frida Traenk Heerman, Google Työpaja 2: Mistä lisää aikaa opettamiseen ja vuorovaikutukseen? Vesa Äyräs, Microsoft Oy Työpaja 3: Moderni digipedagogiikka tulevaisuuden työntekijöiden mahdollistajana. Simon Koivumaa, Atea/Apple Työpaja 4: Muotoilun keinoin kohti vaikuttavampaa oppimista. Essi Sorsa, Otava Oy Työpaja 5: Digi ja oppikirja tukemassa parhaita oppimistuloksia Sanoma Pro | |
09:55-10:00 | Tervetuloa päivään! | |
10:00-11:30 | Keynote 1 Tulevaisuuden lukujärjestys Perttu Pölönen, futuristi ja tietokirjailija | |
Tauko – Tapahtumatorilla tapahtuu | ||
13:00-14:30 | Keynote 2 Miten elää ihmisiksi tekoälyn maailmassa? Katri Saarikivi, aivotutkija ja psykologian tohtori | |
Iltapäiväkahvit tarjoaa Samsung | ||
15:00-15:45 | Työpajat (samat kuin aamulla) | |
16:00 | Tapahtuma päättyy |
Tapahtumapaikan lähellä on paljon maukkaita lounaspaikkoja, joissa on mahdollisuus omakustanteiseen lounaaseen.
Tervetuloa innostumaan, kehittämään ja verkostoitumaan!
Työpajat:
Alla pääset tutustumaan päivän työpajoihin. Voit varata itsellesi yhden kiinnostavan työpaja aamusta ja yhden iltapäivästä. Yhden työpajan kesto on 45 min.
Työpaja 1: Google AI for schools and Google Vids
Työpajan vetäjät: Mia Bergius, Google for Education Country Lead Finland & the Baltics ja Frida Traenk Heerman, Customer Success Manager.
During this workshop, we will dive deeper into Google’s AI solutions from the point of teaching. In particular, we are focusing on introducing two brand-new products using AI: the video editing program Vids and Gemini to Classroom.
Huom. Tämä työpaja pidetään englanniksi.
Työpaja 2: Mistä lisää aikaa opettamiseen ja vuorovaikutukseen?
Työpajan vetäjä: Vesa Äyräs, Koulutuksen toimialaratkaisujohtaja, Microsoft Oy
Opettajan työnkuva on viimeisten vuosien aikana kokenut paljon muutoksia. Työpajassa kuullaan, millä tavalla Microsoftin teknologian turvin voimme vastata keskeisimpiin oppimisen haasteisiin ja tarpeisiin. Työpajassa käydään läpi konkretian kautta, millä tavalla esim. tekoäly voi tukea personoitua oppimista tai vapauttaa opettajan aikaa olennaiseen.
Työpaja 3: Moderni digipedagogiikka tulevaisuuden työntekijöiden mahdollistajana
Työpajan vetäjä: Simon Koivumaa, Apple Business Manager ja Education specialist, Atea Oy
World Economic Forum tutkii vuosittain halutuimpia taitoja uusissa työntekijöissä. Luovuus on noussut yhdeksi tärkeimmistä taidoista. Opetushallituksen Digitaalisen osaamisen kuvaukset korostavat monipuolisen ja luovan oppimisen merkitystä. Työpajassa kuullaan lisää aiheesta ja siitä, miten Applen laitteet yhdessä Microsoftin ja Googlen työkalujen kanssa mahdollistavat parhaan mahdollisen digipedagogisen matkan kaikille oppijoille nykyisessä tekoälyn aikakaudessa.
Työpaja 4: Muotoilun keinoin kohti vaikuttavampaa oppimista
Työpajan vetäjä: Essi Sorsa, Concept Lead, Otava Oppimisen palvelut
Työpajassa tutkitaan, miten Otava Oppimisen palvelut toimii tällä hetkellä muotoilun ja yhteiskehittämisen parissa. Työpajassa käytetään muun muassa Otavan muotoilukortteja ja keskitytään tulevaisuuden taitoihin. Valitsemme yhdessä joitain oppimisen ongelmia tai aiheita, joita lähdemme muotoilemaan.
Työpaja 5: Digi ja oppikirja tukemassa parhaita oppimistuloksia.
Työpajan vetäjä: Sanoma Pro, henkilö tarkentuu myöhemmin.
Interaktiivinen työpaja digin ja oppikirjan yhteiskäytöstä.
Tapahtuman keynote-puhujat:
Perttu Pölönen, futuristi ja tietokirjailija
Tulevaisuuden lukujärjestys
Kyse ei enää ole siitä, mitä tiedät, vaan miten nopeasti opit – millä menestyt tulevaisuudessa? Mitä siis ovat tulevaisuuden taidot? Mitä sinulla on sellaista, mitä ei saa Googlesta tai ChatGPT:ltä? Teknologian nopea kehitys saa meidät miettimään, mihin meitä ihmistä tarvitaan ja mitä erityistä meissä on sekä mitä tulevaisuuden taitajan pitäisi nyt oppia. Puhevuoro pohjautuu Pölösen kirjaan Tulevaisuuden lukujärjestys.
Katri Saarikivi, aivotutkija ja psykologi
Miten elää ihmisiksi tekoälyn maailmassa?
Ihmisen suhde teknologiaan on läpi historian muovannut maailmaa ja myös ihmistä itseään. Tällä hetkellä teknologian kehitys on huimaa, ja niin myös ihmisyys, aivojen toimintaa myöten, muovautuu kovaa vauhtia. Tekoäly uudelleenmäärittää ihmisälyn merkitystä työelämässä, ja vaikuttaa siihen, mitä ihmisen pitää tulevaisuuden työelämässä osata. Nopea kehitys johtaa intoon, mutta välillä myös huoleen ihmisen osasta: tarvitaanko ihmistä työssä enää mihinkään, jos koneille kehittyy yleisälykkyys?
Tässä puheenvuorossa otetaan neurotieteellinen näkökulma ihmisen ja teknologian suhteeseen. Siinä pohditaan millä tavoin teknologia vaikuttaa aivoihimme nyt ja tulevaisuudessa, mitä ajattelun taitoja tekoälyn tulevaisuus meiltä edellyttää, ja miten rakennettaisiin sellainen suhde teknologiaan, joka mahdollistaa valoisan tulevaisuuden. Puheenvuorossa sukelletaan muun muassa seuraaviin kysymyksiin: Mitä eroa on ihmisälyn ja tekoälyn välillä? Voiko tekojärkeä kehittyä koneelle? Ovatko jotkin ihmisyyden osa-alueet koneiden tavoittamattomissa? Mitkä taidot ovat teknologiasta riippumatta tärkeitä, jos halutaan olla ihmisiksi tulevaisuudessa?
Tapahtumassa mukana:
Tervetuloa mukaan!
Jatketaan keskustelua somessa! Käytä hashtageja #DigioppimisenKehityspäivä #DOKP