marraskuu 2024

Yleisiä tekoälyn käyttöön liittyviä kysymyksiä ja vastauksia

Tekoäly kiinnostaa kuntien ja kaupunkien päättäjiä. Sen avulla voidaan automatisoida rutiineja ja parantaa asiakaspalvelua. Tekoälyn käyttö herättää kunnissa myös huolta ja kysymyksiä. Niihin kuntapäättäjien ja etenkin tietohallintojohtajien on osattava vastata.

Tietosuoja, datan sijainti ja tietoturva pohdituttavat

Kysyimme Tieran tekoälypalvelujen kehittäjältä, ratkaisupäällikkö Mikko Kylväjältä ”Millaisia näkökulmia tekoälyn käyttöön kunnissa ja kaupungeissa liittyy?”

“Yksi päällimmäisistä kysymyksistä on tietosuoja. Mihin tekoälyn käyttämä data menee ja mitä sille tapahtuu. Aina kun tekoälyä hyödyntää, pitää olla tarkkana siitä, mihin ja kenelle dataa päätyy. Tämä pitää myös pystyä kertomaan palvelun käyttäjälle”, Kylväjä kertoo.

Tekoälyn hyödyntämisessä pitääkin olla tarkkana, miten sen tekee.

“Tieran kehittämissä palveluissa tekoäly toimii vain asiakkaan omistamilla Azuren palvelimilla. Silloin myös kaikki tekoälyn käyttöön annettava data on ja säilyy varmasti kunnan hallussa”, Kylväjä sanoo.

Samalla tulee huolehdittua hyvästä tietoturvasta.

“Azuren tietoturva on tunnetusti maailman parhaimmistoa. Lisäksi jokainen kunta voi itse määritellä haluamansa tietoturvan tason omassa Azure-ympäristössään”, Kylväjä sanoo.

Miten integroida tekoäly olemassa oleviin järjestelmiin?

Toinen esiin nouseva teema on tekoälyn integroiminen kunnan olemassa oleviin IT-järjestelmiin ja -palveluihin. Monella kunnalla on käytössään pitkään palvelleita legacy-järjestelmiä. Niiden sisään tekoälyominaisuuksien rakentaminen on joko kallista tai mahdotonta. Miten sitten integroida tekoäly olemassa oleviin järjestelmiin?

“Olemme tunnistaneet tämän ongelman. Kehitämme parhaillaan tekoälyn sovitinta, joka yhdistää sovellukset ja tekoälymallit. Sovittimen avulla tekoälyn voi lähitulevaisuudessa integroida mihin tahansa Tieran sovellukseen. Sovittimen idea on tehdä tekoälyn käyttöönotto mahdollisimman helpoksi ja nopeaksi missä tahansa kunnan käyttämässä IT-järjestelmässä”, Kylväjä vastaa.

Tieran kehitteillä oleva tekoälyn sovitin mahdollistaa erilaisten tuotteistettujen tekoälypalvelujen tarjoamisen kunnille.

Voiko tekoälyä hyödyntää kunnallisessa päätöksenteossa?

Yksi esiin nousevista huolista liittyy kunnalliseen päätöksentekoon. Voiko tekoälyn antaa tehdä päätöksiä? Miten tekoälyä voi hyödyntää päätösten valmistelussa?

“Tämä on hankala kysymys, koska tekoälyn tuottamat vastaukset perustuvat neurosumeaan logiikkaan. Kunnissa tehdyt päätökset pitää kuitenkin pystyä perustelemaan hyvin, tarkasti ja lakiin pohjautuen. Tällä hetkellä paras vastaukseni tähän kysymykseen on, että mitä tahansa tekoäly ehdottaakin, se menee aina tarkistettavaksi asiantuntijalle. Ihminen vastaa aina päätöksen oikeellisuudesta”, Kylväjä tähdentää.

“Tekoälyn avulla ei oteta ihmistä pois päätöksenteon ketjusta, vaan helpotetaan ja autetaan ihmisen roolia ja tehtäviä. Silloin työntekijöiden rutiinityön määrä vähenee ja merkityksellisemmän työn määrä lisääntyy”, hän lisää.

Toimiiko tekoäly eettisesti oikeudenmukaisesti ja tasapuolisesti?

Tekoälyn eettisyys on keskeinen kysymys erityisesti julkishallinnossa. Tekoälyn käyttö edellyttää, että tekoälyn tukemat päätökset ovat oikeudenmukaisia ja syrjimättömiä.

 ”Järjestelmiin tuotu automaatio ei saa lisätä esimerkiksi syrjintää. Kaikki tekoälyn tuottamat ehdotukset tuleekin aina tarkistaa ihmisten toimesta ennen niiden käyttöönottoa, jotta mahdolliset virheet ja vinoumat voidaan havaita ja korjata”, Kylväjä vastaa.

On tärkeää tunnistaa, että tekoälymallien taustalla olevat datat voivat sisältää tietynasteista vinoumaa. Tämä voi vaikuttaa tekoälyn tuottamien ehdotusten tai päätösten puolueettomuuteen.

“Tähän on jo kiinnitetty huomiota. Nykyisin tekoälymallien kehittäjät käyttävät laajempia aineistoja ja auditoivat mallejaan korjatakseen vinoumia”, Kylväjä kertoo.

Haluatko kuulla lisää Tieran AI-ratkaisuista ja siitä, miten tekoäly voisi hyödyttää teidän organisaatiotanne ja miten sen tehdä oikein ja vastuullisesti? Ota yhteyttä meihin.