Digifiiliskysely on nopea ja kätevä keino selvittää kaupungin tai kunnan digitalisaation tilannekuva johtamisen ja päätöksenteon tueksi. Mitä kaikkea kysely paljastaa ja miksi se on hyödyllinen työkalu? Tieran johtava konsultti Juha Aaltonen ja johdon asiantuntija Mikko Rieppo kertovat.
Mitä kaikkea digifiiliskysely on?
“Digifiiliskysely tarjoaa kuntajohdolle tilannekuvan siitä, miten henkilöstö kokee organisaation digitalisaation tilanteen eri näkökulmista. Lisäksi kyselyssä selvitetään, mitkä ovat digitalisaation kehittämisen esteet ja haasteet, sekä saadaan henkilöstöltä konkreettisia kehittämisideoita.
Kysely on nopea tapa selvittää, miten kaupungin tai kunnan henkilöstö kokee digikehityksen nykytilan. Se voidaan toteuttaa 2–4 viikossa. Samalla saadaan vertailutietoa kyselyyn vastanneiden eri kuntaorganisaatioiden kesken.”
Matalalla roikkuvien hedelmien poiminta
“Kyselyssä selvitetään myös kehityskohteita, esteitä ja haasteita. Se paljastaa, mikä oikeasti mättää työntekijöiden arjessa. Se tuo monesti esille myös ongelmia, joiden korjaaminen ei vaadi isoja investointeja ja muutoksia. Sen avulla voidaan löytää helppoja tapoja nopeasti tehostaa ja parantaa kunnan toimintaa. Poimitaan ne matalalla roikkuvat hedelmät ensin.
Kysely ja sen purkutilaisuus paljastavat yleensä myös eri toimialojen yhteisiä kehittämiskohteita, joihin panostamalla on mahdollisuus merkittäviinkin parannuksiin.
Kysely onkin hyvä ja edullinen kunnan digijohtamisen työkalu. Se kertoo, mihin suuntaan kunnan digifiilis kehittyy ja paljastaa esiin nousevia haasteita ja mahdollisuuksia ajoissa. Kysely kannattaa toistaa kunnassa esimerkiksi 1–2 vuoden välein ja sen tuloksia seurata säännöllisesti.”
Digikehittäminen jatkuu digianalyysilla ja digitiekartan luomisella
“Digifiiliskysely on ensimmäinen askel kunnan digitalisaation nykytilan ymmärryksen luomiselle. Se on osa kunnan digianalyysia, jossa selvitetään kunnan digitalisaation ja digijohtamisen tilannekuva sekä oleelliset kehittämiskohteet. Kehityskohteet voivat liittyä esimerkiksi kuntalaisten asiakaskokemukseen, kunnan toiminnan tehostamiseen tai digijohtamisen kehittämiseen.
Hyvä ymmärrys kunnan digitalisaation ja digijohtamisen tilannekuvasta muodostaa vahvan perustan ja alun digikehittämiselle. Kun ymmärrys digitalisaation tilannekuvasta on kaikille selvä ja yhtenevä, päästään kehittämään kunnan digijohtamisen toimintamalleja ja luomaan digitiekartta. Siinä päätetään ja priorisoidaan konkreettiset digitalisaation kehityskohteet.”
Tieran digikehittämisen kokonaisvaltainen palvelutarjonta
Tieran digikehittämisen palvelut tarjoavat kunnille koko kehityksen kaaren ymmärryksen luomisesta suunnitelmaan, toimeenpanoon ja seurantaan sekä ainutlaatuisen kunta-alan yhteisen digiverkoston:
- Digifiiliskysely
- Kunnan digianalyysi
- Digitiekarttatyö
- Kunnan palvelutiedot hallintaan
- Asianhallinnan kokonaisprosessi, analyysi
- Digikehityksen johtaminen ja toimintamalli, analyysi
- Digikumppani – Digitalisaation johtaminen
- Digikumppani – Toimeenpano ja seuranta
- Automaatiopaja
- Integraatioanalyysi (Integraatiopalvelut)
- Digiverkosto
PS. Niin isoilla kuin pienilläkin kunnilla on hyödyllistä olla mukana Tieran Digiverkostossa, jossa saa vertaistukea ja sparrailua oman kunnan digifiiliskyselyn tuloksiin, digitalisaation haasteiden ratkaisemiseen ja osaamisen kehittämiseen.
Tutustu tarkemmin Tieran digitalisaation kehittämisen asiantuntijapalveluihin:
Digitalisoinnilla sisäistä tehokkuutta ja parempaa palvelukokemusta