huhtikuu 2017

Palvelutietovaranto – mitä se tarkoittaa kuntien näkökulmasta?

Palvelutietovaranto (PTV) on yksi Kansallisen palveluarkkitehtuurin (KaPA) toteuttamisohjelman tuotoksista eli yksi uusista suomi.fi -palveluista. PTV kokoaa kaikki oleelliset tiedot julkishallinnon palveluista yhteen paikkaan. Palvelutietovarannon tietoja hyödynnetään jatkossa avointen rajapintojen kautta niin julkisissa kuin kaupallisissakin sähköisissä palveluissa ja verkkosivustoilla, joissa niitä voidaan yhdistää muihin tietoihin. Kattavat, selkeät ja ajantasaiset tiedot tuottavat lisäarvoa kansalaisille.

Kuntien näkökulmasta PTV tarkoittaa sitä, että tiedot kuntien lakisääteisistä palveluista on tuotettava palveluun 1.7.2017 mennessä. Palvelutietovarannon lisäksi kunnilla ja valtion virastoilla on Suomi.fi-palvelun palveluista palveluväylän, viestinvälityksen ja tunnistamisen käyttöönottovelvoite.

Miten PTV-työ kannattaa käytännössä tehdä? Tieran asiantuntijapalvelu auttaa

Tieran asiantuntijapalvelut auttavat omistaja-asiakkaitaan palvelutietovarannon käytännön toteuttamisessa. Palvelun avulla kunta voi varmistaa, että tarvittava työ tulee tehtyä ajoissa ja organisaatio saa tarvittavan perehdyttämisen aiheeseen. Palvelu sisältää perehdyttämisen lisäksi mm. palvelujen tunnistamisen ja tiedonhallinnan, tietojen viennin sekä suunnitelman tietojen ylläpitoon ja hallinnointiin.

Mitä hyötyä asiantuntijapalvelusta on kunnalle?

  • Ei tarvetta tilapäiseen lisärekrytointiin
  • Kunnan omat asiantuntijat voivat kohdistaa työpanoksensa muihin kehityshankkeisiin
  • Fokus palveluiden sisällön ja paikallisten erityispiirteiden kuvaamisessa
  • Kokemukset eri kuntien PTV-työstä jaettavissa ja hyödynnettävissä
  • Palvelutietojen laadun varmistaminen
  • PTV- tiedon ja kunnan muun tietojenkäsittelyn yhteen toimivuuden varmistaminen

– Autamme omistajiamme rakentamaan digitaalista infrastruktuuria, jonka avulla voidaan parantaa asiakkaille ja kuntalaisille tarjottavia palveluita. Palvelutietovarantoa kannattaa siis hyödyntää parhaalla mahdollisella tavalla, ei toteuttaa ainoastaan pakon vuoksi, kertoo Tieran sote- ja kuntaratkaisujen johtaja Kari Hyvönen.

Haluatko kuulla lisää palvelutietovarannosta ja sen käyttöönottoon liittyvästä fasilitointipalvelusta?

Järjestämme omistajillemme suunnatun webinaarin aiheesta 21.4. klo 8-9. Ilmoittaudu tilaisuuteen osoitteella anu.lamberg(at)tiera.fi ja saat vastausviestinä osallistumislinkin.

Voit olla myös suoraan yhteydessä meihin työn aloittamiseksi!

Kari Hyvönen
johtaja, Sote- ja kuntaratkaisut
kari.hyvonen(at)tiera.fi / 040 529 1528

Jaana Siitari
Asiakkuuspäällikkö
jaana.siitari(at)tiera.fi / 050 483 9926