lokakuu 2021

Microsoft muuttaa lisenssiensä tilausvaihtoehtoja ja hintoja ensi vuonna

8.10. pidetyssä Tiera 0365 -webinaarissa Kuntien Tieran Marko Toiminen kertoi Microsoftin suunnitelmista muuttaa lisenssiensä tilausvaihtoehtoja ja hintoja ensi vuoden alussa. Tämä vaikuttaa myös Tiera 365 -palvelun hintoihin ja sopimusvaihtoehtoihin.

Tiera 365 -palvelu on valmiiksi kilpailutettu tapa hankkia Microsoftin lisenssejä. Viimeisimpänä uudistuksena palveluun on lisätty itsepalveluportaali, jossa asiakkaat voivat itse hallinnoida lisenssitilauksiaan. Microsoft-lisenssien lisäksi palvelun kautta voi hankkia laajasti erilaisia Microsoftin palveluita sekä koulutus kehitys- ja asiantuntijapalveluita.

Jatkossa Microsoftilla on vain kolme erilaista lisenssityyppiä

Suurin muutos tulee olemaan lisenssityyppien väheneminen. Suurille yli 2400 käyttäjän organisaatioille Microsoftilla on tulevaisuudessa Enterprise Sales Motion -lisenssi. Tiera 365 -palvelun asiakkaiden kannalta olennaisin uusi lisenssi on Breadth Sales Motion, joka on tarkoitettu 1–2400 käyttäjän organisaatioille ja korvaa pääasiassa nykyisen CSP-mallin. Kolmantena vaihtoehtona Microsoft tarjoaa myös jatkossa Self-Service Sales Motion -mallin eli mahdollisuuden tilata yksittäisiä lisenssejä suoraan Microsoftin sivuilta luottokortilla.

Miten muutos näkyy Tiera 365 -palvelun asiakkaille?

Tiera 365 -palvelun asiakkaat kuuluvat pääosin Breadth Sales Motion -mallin piiriin. Tässä lisenssimallissa on tarjolla kolme eri laskutusvaihtoehtoa. Lyhin sitoutumiskausi on yksi kuukausi. Tässä mallissa hinta on sidottu kuukaudeksi kerrallaan ja asiakas sitoutuu lisenssiin kuukaudeksi, kun aiemmin CSP-tilauksessa oli mahdollista sitoutua lyhimmillään vain päiväksi. Tässä vaihtoehdossa lisenssien määrää on mahdollista muuttaa kuukausittain, mutta hinta on 20 prosenttia kalliimpi kuin vuositilauksessa. 12 kuukauden tilauksessa taas hinta tulee todennäköisesti olemaan samaa luokkaa kuin nykyisissäkin sopimuksissa. Myöhemmin on tulossa myös 36 kuukauden tilaus, jonka hinta ei vielä ole tarkalleen tiedossa. Vuositilaukset voidaan laskuttaa kuukausittain tai koko vuodeksi kerralla.

Olennaista on se, että asiakkaat voivat ostaa organisaationsa käyttöön erilaisia lisenssejä. Esimerkiksi vakituisille työntekijöille voi ottaa vuoden mittaiset lisenssit ja kausityöntekijöille yhden kuukauden sopimukset, jolloin kunta maksaa vain käytössä olevista lisensseistä.

Kaikkiin tilauksiin sisältyy 72 tunnin peruutusoikeus. Sinä aikana voi muuttaa lisenssimääriä, muuttaa tilausvaihtoehtoja tai perua koko tilauksen. Tilauksille voidaan aina lisätä lisenssejä kesken sopimuskauden, mutta niitä ei voi vähentää. Tuotetta voi myös vaihtaa kattavampaan kesken sopimuskauden, esimerkiksi pienemmästä paketista voi siirtyä M365 E -pakettiin. Tilaus voidaan uusia automaattisesti asiakkaan niin halutessa ja eri tilausvaihtoehtoja voidaan myös sekoittaa keskenään.

Siirtymäaika alkaa ensi vuoden alusta

Tämänhetkisen tiedon mukaan siirtymävaihe alkaa tammikuussa 2022. Siirtymäaikana tehdyistä tilauksista voidaan saada alennusta, sillä Microsoft suunnittelee aloituskampanjaa uusille lisensseilleen. Microsoft on ilmoittanut nostavansa yleisimpien tuotteidensa hintoja maaliskuussa 2022 noin 10–20 prosenttia, minkä vuoksi ensi vuoden tilaukset kannattaa tehdä ennen maaliskuun alkua. Siirtymävaihe loppuu kesäkuussa 2022, ja silloin todennäköisesti loppuu myös Microsoftin siirtymävaiheen alennus ja asiakkailta peritään täysi hinta. Tällä hetkellä näyttää siltä, että kesäkuusta alkaen on mahdollista tilata myös 36 kuukauden lisenssejä.

Microsoftin ilmoittamien muutosten myötä päivitämme Tiera 365 -sopimuksia myöhemmin tänä vuonna. Seuraa tiedotustamme aiheesta, sillä Microsoft saattaa vielä tarkentaa suunnitelmiaan.

Lisätietoja

Marko Toiminen

Ratkaisupäällikkö