lokakuu 2024

Virtaviivaista oppimateriaalien hankintaa

Perusopetuksen digitaaliset oppimateriaalit tilataan Turun perusopetuksen kouluihin Tieran yhteishankintana kilpailutetun Edustore -hankintakanavan kautta. Uudistuneen hankinta- ja jakelukanavan käyttö on entistäkin sujuvampaa.

Valmiiksi neuvotellut hinnat, laajat valikoimat tuotteita, kehittyneet hakutoiminnot, yksinkertainen tilaustapa, tuotteiden nopea käyttöönotto ja yhteiset tietosuojakäytännöt. Muun muassa näistä ominaisuuksista Turun kaupungin Edustoren pääkäyttäjä, koulusihteeri Kaisa Perämäki sekä kaupungin TOP-keskuksen toiminnanjohtaja Jouni Paakkinen kehuvat vuoden 2024 alussa uudistunutta Edustorea.

Turun kaupungin TOP-keskus eli Tietokone opetuksessa -keskus auttaa muun muassa opettajia hyödyntämään tieto- ja viestintäteknologioita opetuskäytössä.

“Edustore on yksinkertainen tapa tehostaa kuntien oppimateriaalien hankintaprosessia. Me Turussa käytämme sitä tässä vaiheessa perusopetuksen digitaalisten materiaalien tilaamisessa. Kun painettujen oppimateriaalien tilaussopimuksia seuraavan kerran päivitetään, otetaan mietintään sopimuksen laajentaminen. Kaikki keinot, joilla hankintoja voidaan virtaviivaistaa, ovat harkinnan arvoisia”, Paakkinen sanoo.

Edustore on esiopetuksen, perusopetuksen, lukion, ammattikoulutuksen ja maahanmuuttajaopetuksen käyttöön suunniteltu sähköisten ja painettujen oppimateriaalien hankinta- ja jakelukanava. Sen kautta saa myös opettajan materiaaleja, kuten koepaketteja sekä esimerkiksi erilaisia oppimispelejä- ja sovelluksia niin suomeksi, ruotsiksi kuin muillakin kielillä.

Pienet kunnat samalla viivalla isojen kanssa

Paakkinen kiittelee Edustoren laajaa tuotevalikoimaa sekä valikoimien jatkuvaa päivittymistä. Mukana ovat kaikki suurimmat kustantajat tuotteineen mutta myös pienempiä toimijoita, jopa startup-tyyppisiä innovaattoreita.

“Niillä saattaa olla esimerkiksi erityisryhmille suunniteltuja tuotteita, joiden löytäminen voisi ilman Edustorea olla vaikeaa. Iso osa palveluntuottajista hoitaa myös tietosuojasopimukset Edustoren kautta, joten kuntien ei tarvitse tehdä erikseen kahdenvälisiä sopimuksia. Paperityön vähenemisestä on iso apu.”

Edustoren käyttäjinä pienemmätkin kunnat ja koulut pääsevät hyödyntämään samoja, valmiiksi neuvoteltuja hintoja kuin suurempia määriä tilaavat isot toimijat. Kun hinnat on valmiiksi kilpailutettu, kaikki hyötyvät yhteishankinnasta.

Turussa on 28 suomenkielistä ja 4 ruotsinkielistä peruskoulua, joten tilausmäärät ovat suuria.

Turkulaiskouluille on annettu vapaat kädet päättää, milloin käytössä on digi- ja milloin paperisia opetusaineistoja. Peruskoulun nelosluokasta lähtien oppilailla on henkilökohtaiset digilaitteet käytössään.

“Vaikka oppilaat käyttäisivät paperisia kirjoja, opettajat saattavat hankkia esimerkiksi digitaalisia oppimispelejä tai opettajan digitaalisia lisämateriaaleja ja koepaketteja helpottamaan työtään”, Perämäki sanoo.

Helppo käyttää ja tilata

Turun kaupungin Edustore-pääkäyttäjäpesti on Perämäelle vielä varsin uusi. Hän odottaa innolla pääsevänsä tutkimaan ja laatimaan erilaisia raportteja kunnan tilausmääristä.

“Olen tietenkin tarvittaessa myös kaikkien käyttäjien apuna täällä Turussa.”

Käyttäjän kannalta Edustore on yksinkertainen.

“Helppokäytöisyys on varmasti yksi hankintakanavan parhaita puolia. Tuotteiden hakutoiminnot ovat monipuoliset ja tilaaminen aiempaakin helpompaa. Lisäksi digitaaliset aineistot ovat melkeinpä samantien käytössä tilaamisen jälkeen.”

Olettaen, että opettajalle on annettu aineistojen valitsijan rooli, he voivat käydä itsenäisesti tutkimassa Edustoren valikoimia ja tehdä ostoehdotuksensa. Sen jälkeen koulun pääkäyttäjä, useimmiten koulusihteeri, käy hyväksymässä tilauksen, jos kaikki on kunnossa.

“Enää koulun rehtorin ei tarvitse käydä hyväksymässä ostoehdotusta erikseen, vaan joka koulun omalla pääkäyttäjällä on sekä näkymä koulunsa tilaustietoihin että ostoehdotusten hyväksymisoikeus. Kaikki tämä nopeuttaa tilausten tekemistä”, Perämäki sanoo.

Uutta Edustoressa on myös itse tilausjärjestelmä. Siihen voi syöttää Excelistä samalla kertaa koko tilauksen, eikä jokaista riviä tarvitse syöttää erikseen.

“Ohjelma herjaa, jos esimerkiksi ISBN ja nimeke eivät kohtaa. Koko aineistoa ei kuitenkaan tarvitse syöttää uudelleen, riittää kun korjaa virheellisen rivin.”

Digiaineistot ja paperiset kirjat tukevat toisiaan

Jouni Paakkinen on mukana Tieran kehitysryhmässä, joka kehittää Edustorea.

“Kehitysryhmä on hyvä alusta muun muassa kuntien ja oppimateriaalikustantajien yhteiseen kehittämiseen. Yhteispelillä saamme toimivat materiaalit ja keskenään yhteensopivat ympäristöt. DigiOne-kaupunkina meitä kiinnostaa myös muun muassa hankintakanavan ja DigiOne-ympäristön integroituminen”, Paakkinen visioi. 

Paakkisen mielestä Edustorea voisi hyödyntää myös käyttäjien ja oppimateriaalien kehittäjien yhteisenä tiedonjakofoorumina.

“Esimerkiksi erilaisissa webinaareissa voisi olla tuote-esittelyjä, jolloin kustantajien edustajat pääsisivät kertomaan uutuustuotteistaan. Pienemmillä toimijoilla ei välttämättä ole resursseja koko maan kiertämiseen, mutta webinaarissa nekin tavoittaisivat samalla kertaa isomman joukon. Samalla tuettaisiin innovatiivisten yritysten markkinoillepääsyä”, Paakkinen pohtii.

Perämäki haluaa vielä kehua tieralaisten intoa kehittää Edustorea.

“Tuntui tosi mukavalta pääkäyttäjäkoulutuksessa, kun tieralaiset kirjasivat ylös käyttöä entisestäänkin sujuvoittavia käytännön ehdotuksia. Tuli tunne, että Tierassa järjestelmien käyttäjiäkin kuunnellaan aidosti”, Perämäki sanoo.