maaliskuu 2022

Kuntien ID varmistaa helpon ja tietoturvallisen käyttäjien ja kirjautumisten hallinnan kunnille

Kuntien digitaaliset palvelut edellyttävät tietoturvallista ja reaaliaikaista käyttäjätietojen hallintaa. Tieran tarjoama Kuntien ID yhtenäistää ja yksinkertaistaa tietoturvallisen käyttäjä- ja kirjautumishallinnan.

Yhä useammat kunnat digitalisoivat palveluitaan ja toimintaansa. Tämä puolestaan vaatii kirjautumis- ja käyttäjätietojen hallintajärjestelmän, joka on helppo, tehokas ja ennen kaikkea tietoturvallinen.

”Kuntien digitaalisissa palveluissa käsitellään tietoja, joihin vain asianosaiset saavat päästä käsiksi. Tietoturvallinen asiointi edellyttää keskitettyä kirjautumistietojen hallintaa ja palvelun tehokkuus puolestaan mahdollisuutta lisätä tai poistaa käyttöoikeuksia reaaliaikaisesti”, Tieran integraatioarkkitehti Maija Koski sanoo.

Tieran Digus -palvelualustaan kuuluva Kuntien ID on monipuolinen, kuntatoimijoiden tarpeiden mukaan rakennettu identiteetti- ja pääsynhallintajärjestelmä. Sen avulla niin kunnan työntekijät kuin digitaalisia palveluita käytävät kuntalaisetkin voivat rooliensa mukaan kirjautua yksillä tunnuksilla käyttäjähallintaan tai eri palveluihin.

”Kirjautumisesta tulee hallittavaa ja helppoa, kun jokaiseen palveluun ei tarvitse luoda uusia käyttäjätunnuksia”, Koski lisää.

Kuntien ID tekee käyttöoikeuksien hallinnasta nopeaa ja joustavaa

Kun kunnalla on kattavasti käytössä Kuntien ID, pääkäyttäjä voi luoda esimerkiksi uudelle työntekijälle yhdet tunnukset ja rastittaa ne palvelut, joihin tällä on käyttöoikeus. Näin uusi työntekijä pääsee käyttämään tarvitsemiaan työkaluja nopeasti.

“Kuntasektorilla työskentelee noin 450 000 ihmistä, ja lähes kaikissa kunnissa kunta on alueen suurin työnantaja. Tyypillisesti voi mennä parikin viikkoa, että uudelle työntekijälle on saatu luotua tunnukset kaikkiin palveluihin, joita hän työssään tarvitsee. Se on ajan hukkaa. Käyttäjä- ja kirjautumistietojen keskitetyllä hallinnalla voidaan jouhevoittaa toimintaa”, Koski sanoo.

Kuntien ID pohjautuu teknisesti Trivore Identity Service -valmisohjelmistoon. Näin se saadaan asiakkaan käyttöön nopeastikin, mutta sisältöä voidaan räätälöidä asiakkaan tarpeen mukaan.

”Kyseessä on integroitu mutta modulaarinen kokonaisuus, joka on open id -sertifioitu.

Kuntien ID:n avulla kuntalainen hoitaa asiansa kunnan kanssa sähköisesti

Vaikka Kuntien ID on ennen kaikkea tietohallinnon työkalu, se helpottaa myös kuntalaisten asiointia digitaalisissa palveluissa. Sen avulla kuntalainen voi hoitaa useimmat asiansa kunnan kanssa yksinkertaisesti ja tietoturvallisesti sähköisissä palveluissa

Esimerkiksi rakennusluvan hakeminen käy helposti kunnan digitaalisessa palvelussa tunnistautumalla siihen turvallisesti Kunta ID:n avulla. Aiemmin lupaprosessia varten olisi pitänyt erikseen luoda tunnukset.

”Nyt kuntalainen voi kirjautua pankkitunnuksillaan Suomi.fi-tunnistautumiseen ja siitä siirtyä suoraan kunnan eri palveluihin. Mitä vähemmän eri tunnuksia tarvitaan, sitä helpompaa asiointi kuntalaisille on”, Koski sanoo.

Kuntien ID:n avulla käyttäjille on aina sama tuttu ja yksinkertainen näkymä kirjautumiseen, vaikka taustalla hoituu monimutkaisemmat kirjautumiseen liittyvät tietojen yhdistämiseen ja turvallisuuteen liittyvät prosessit vaikkapa Tiera Digiuksen PDA-tunnistautumispalvelussa.

Kuntien ID on perusta tietoturvallisille palveluille

Kuntien ID -palvelua ollaan parhaillaan ottamassa käyttöön useissa kunnissa. Tieran omistaja-asiakkailla se on tietoturvan ohessa helppokäyttöinen palvelu, joka tuo tehokkuutta tietohallinnon työhön.

”Kuntien ID integroituu saumattomasti ja joustavasti kunnan olemassa olevien ja tulevien järjestelmien sekä ulkoisten järjestelmien kanssa. Kuntien ID luo pohjan tietoturvalliselle kirjautumiselle ja käyttäjähallinnalle, mikä puolestaan on nykyaikaisten digitaalisten palveluiden toteuttamisen ehto julkisella sektorilla”, Koski sanoo.

Paras tapa ottaa Kuntien ID käyttöön on ottaa yhteyttä Tieran paikallisedustajaan.

”Tekninen toteutus käy meiltä nopeasti, mutta Kuntien ID:n käyttöön ottaminen on hyvä suunnitella huolella. Tarvitsemme asiakkaalta tiedot integroitavista sisällöistä ja myös sisällön integrointiin on hyvä varata aikaa joitakin viikkoja”, Koski vinkkaa.

Jouni Kilpi

Liiketoimintajohtaja, Omat ratkaisut