lokakuu 2024

Tiera takaa kunnille kustannustehokkaat ja turvalliset ICT-palvelut

Ensi vuonna 15 vuotta täyttävä Tiera rakentaa tulevaisuuden kunta- ja hyvinvointipalveluita. Tiera perustettiin, kun kuntakentällä tunnistettiin tarve toiminnan uudistajalle ja kehityshankkeiden yhteistyön alustalle. Tiera tarjoaa ja kehittää valtakunnallisena, kuntien ja hyvinvointialueiden omistamana yhtiönä valmiiksi kilpailutettuja sekä tuotteistettuja ICT-palveluita ja digiratkaisuja omistaja-asiakkaiden sujuvan arjen ja toiminnan tehostamisen tueksi – asiakkaita ja asukkaita varten.

Tämän työn jatkuminen on nyt vaakalaudalla, koska Petteri Orpon hallitus on tuomassa inhouse-yhtiöille 10 % -vähimmäisomistusvelvoitteen. Kyse on yhdestä tämän vaalikauden suurimmista ja taloudellisesti merkittävimmistä uudistuksista.

Tuomas Heikkinen: Suuret kaupungit tarvitsevat Tieraa ICT-kehityksen alustayhtiöksi

”Käynnistimme v. 2020 kuntien kannalta elintärkeän opetuksen DigiOne- ydinjärjestelmän kehityksen suurten kaupunkien väljemmällä sopimusyhteistyöllä. Tämä ei kuitenkaan toiminut ilman Tieran kaltaista veturia. Suuret kaupungit tarvitsevat Tieraa ICT-kehityksen alustayhtiöksi. Ja kun tuote on valmis, on sen myynti ja jakelu kuntakenttään Tieralle luonteva tehtävä”, Turun kaupungin kansliapäällikkö Tuomas Heikkinen toteaa. ”Hankintalain uudistuksessa on vallalla väärinkäsitys, että inhouse-yhtiöt poistamalla lisätään julkisia hankintoja markkinatoimijoille. Päinvastoin uudistus voi jopa johtaa siihen, että kunnat ottavat palveluita takaisin omaksi toiminnakseen, mikä vähentäisi kuntien ostoja markkinoilta”, Heikkinen jatkaa.

Tuomas Heikkinen
Kansliapäällikkö,
Turun kaupunki

”Kuntien uusien lakisääteisten velvoitteiden toteuttaminen nojaa osaltaan uusiin tietojärjestelmäratkaisuihin, joita ei ole olemassa kilpailuilla markkinoilla. Suomessa on vain muutamia kuntia, jotka pystyvät ratkaisemaan nämä muutostilanteet itse. Tieralla on ollut selkeät ja valmiit ratkaisut näihin markkinapuutostilanteisiin”, kertoo Hyvinkään talousjohtaja Markus Peevo.

Markus Peevo
Talousjohtaja,
Hyvinkään kaupunki

Tomas Häyry: Hankintalain uudistus veisi kuntia ajassa taaksepäin

”Tietotekniikassa ja kyberturvallisuudessa vaatimustaso on nykyään niin kova, että jopa Vaasan kaupungilla on vaikeuksia pitää vaadittava taso. Miten käy pienemmille kunnille, joilla on meitäkin pienemmät resurssit?”, kysyy Vaasan kaupunginjohtaja Tomas Häyry.

”Mikäli hankintalain uudistus toteutuu, hankintakustannukset nousevat ja hankintojen vaatima työmäärä lisääntyy. Kunnissa mennään ajassa taaksepäin. Erityisesti ICT-palveluiden kilpailuttamien työlästä ja riskialtista. Jatkossa muutamat suuret talot kahmivat kaiken itsellensä – hankintalain uudistus ei edistä suomalaista pienyrittämistä. Tieran ymmärrys ja tietämys kuntien toiminnasta yhdistettynä kyberturvaosaamiseen on lyömätön yhtälö”, Häyry jatkaa.

Tomas Häyry
Kaupunginjohtaja,
Vaasan kaupunki

Jyrki Halttunen: Hankintalain uudistus johtaisi vakavaan kustannusten kasvuun

Tiera tarjoaa palveluita ja yhdistettyjä hankintoja koko omistajakunnalleen, jolloin pienimmätkin omistajat hyötyvät isojen omistajien mukanaan tuomista opeista ja eduista.

”Tieran alkuperäinen tarkoitus ei ole muuttunut mihinkään, meidän tarkoituksemme on tuottaa palveluita kustannustehokkaasti koko kuntakentälle ja kaikille asiakkaillemme. Suomi on pienten kuntien maa ja ICT-palveluiden tuottaminen ja kehittäminen vaatii suurempia volyymejä. Tiera on ratkaisu tähän. Sen ei ole tarkoitus tuottaa voittoa, vaan hyötyjä omistajilleen kustannustehokkaiden palvelujen muodossa”, painottaa Tieran toimitusjohtaja Jyrki Halttunen.

”Julkisten hankintojen kustannustehokkuuden suhteen on paljon tehtävää Suomessa, tässä on paljon opittavaa Tieralta ja hallitusohjelmassa on esitetty hyviäkin keinoja. Esitetty hankintalain muutos inhouse-yhtiöiden rajoittamisen osalta vie tilannetta kansantalouden suhteen tavalla väärään suuntaan ja johtaa vakavaan kustannusten kasvuun”, Halttunen kiteyttää.

Jyrki Halttunen
Toimitusjohtaja,
Tiera Oy

Artikkeli on julkaistu alunperin Kuntalehdessä.